14. januar 2019

Mejeriernes egne butikker giver uvurderlig forbrugerkontakt

23 af landets mejerier har deres egne udsalgssteder. Og det er et hit både hos kunderne og på mejerierne, som kan teste nye produkter henover disken. Nyeste skud på stammen er Mammen Mejeriernes ’Ost & Deli’, som fik en ’forrygende start’ i julemåneden.

En ny ostebutik dukkede op på landkortet, da Mammen Mejerierne den 1. december indviede butikken Mammen Ost & Deli i det gamle Taul Mejeri.

”Butikken har fået forrygende start,” lyder det fra selskabets salgsdirektør Karsten Føgh, som anser det for en selvfølge, at mejeriet skal have sin egen butik.

”Faktisk betragter vi butikken som en del af det at have et mejeri, for det giver os bl.a. muligheden for at have fingeren på pulsen i forhold til, hvad forbrugerne vil have.”

Den nye butik i Taul erstatter den gamle – og meget mindre – butik i Mammen, og derudover har Mammen Mejerierne også en ostebutik ved mejeriet i Drøsbro. Mængdemæssigt afsætter de to butikker dog kun en beskeden del af de 40.000 ton ost, der årligt produceres på Mammen Mejerierne.

”Størstedelen sælger vi til store detailkunder, specialbutikker og vi har også en stor eksport. Men vi synes, det er spændende, at lokalbefolkningen kan komme ind i butikkerne og smage på vores oste og fortælle, hvad de synes,” siger Karsten Føgh.

Mejeriets ansigt udadtil

Langt de fleste af landets små og store mejerier uden for Arla har deres egen butik. Det gælder også på Them Mejeri, hvor forbrugerne kan købe mejeriets mange forskellige gule oste. Mejeriets adm. direktør Torben Aarris er rigtig glad for butikken, som han kalder for mejeriets ansigt udadtil.

”Målt på kroner og øre er butikken ikke vores største forretningsområde, men den har stor værdi for os på grund af de mange afledte effekter – ikke mindst fordi det er en af vores chancer for at tale med forbrugerne om vores produkter,” siger Torben Aarris og tilføjer:

”Ud over at få kundernes respons på vores oste, kan vi også bruge butikken til at teste et nyt produkt eller fx en ny indpakning. Her er det en stor fordel, at mange af kunderne kommer jævnligt i butikken.

Gode ambassadører

På Aabybro Mejeri, der producerer is og smør, har der været tilknyttet en butik de sidste 50 år. Her kan kunderne foruden alle mejeriets egne produkter også købe 60 forskellige slags oste fra andre mejerier samt mange lokalt producerede varer – lige fra marmelade til kød og alkohol. For nogle år siden fik kunderne også mulighed for at serveret mad og drikke på stedet, da familien Lindhardt, som ejer mejeriet, indrettede deres tidligere bolig i mejeriet til ’Café Privaten’.

Mejeriejer N.H. Lindhardt lægger ikke skjul på, at både butikken og caféen betyder meget for stedet.

”Det er rigtig dejligt at få en snak med folk om vores produkter – hvad de synes om dem, og om der er noget, vi kan gøre bedre, og det er da også godt, at forbrugerne kommer ud og ser, hvor produkterne bliver lavet. Samtidig bliver kunderne jo også gode ambassadører for os, når de går ud og fortæller om stedet og vores produkter.”

Oversigt over mejerier med eget oste/mejeriudsalg
– fra nord til syd og evt. med nærmeste større by i parentes.

Jylland: Fyn: Sjælland:
Ingstrup Mejeri (Løkken)
Asaa Andelsmejeri (Dronninglund) 
Aabybro Mejeri
Thise Mejeri (Skive)
Mammen Mejerierne: Mammen Ost & Deli (Bjerringbro)
Mammen Mejerierne: Drøsbro Mejeri (Thorsø) 
Osteriet Hinge (Kjellerup) 
Them Mejeri
Sondrup Gårdmejeri (gedeoste), (Søvind)
Lindved Mejeri (Øster Snede) 
Barrit Mejeri (Juelsminde) 
Nørup Mejeri (Billund)
Arla Foods: Tistrup Mejeri (Varde)
Enghavegård Osteri (Esbjerg)
Uhrenholt: Skodborg Ostebutik (Rødding)
Jernved Mejeri (Gredstedbro)
Elmegaard Mejeri (Vojens) 
Naturmælk (Tinglev) 
Løgismose Mejeri (Broby)
Sinai Mejeri (Brobyværk)
Gundestrup Mejeri (Vester Skerninge)
Humlebæk Mikro Mejeri (Nivå)
Ostebørsens Gårdmejeri (Slagelse)
Hårbølle Mejeri (Askeby, Møn)

På Åbentlandbrug.dk kan man også finde andre gårdbutikker hvorfra der bl.a. sælges ost.

Vil du vide mere?