Landmænd leverer fortsat mindre mælk

På fjerde måned producerer danske landmælk mindre mælk sammenlignet med sidste år. Det skyldes blandt andet færre malkekøer.

Mælkeproduktion
Malkekøer
Branchen
Statistik
Mælkeproduktionen er i øjeblikket mindre end den var i samme periode sidste år.
Mælkeproduktionen er i øjeblikket mindre end den var i samme periode sidste år.

De sidste 10 år har danske landmænd øget den samlede, årlige produktion af mælk. Og i de seneste tre år er mælkeproduktionen også på månedsbasis steget støt sammenlignet med samme måned året før. Men det mønster er denne sommer for første gang brudt. Mælkeproducenterne leverer nemlig mindre mælk end tidligere.

Tendensen startede i foråret, hvor indvejningstallene for maj måned viste 4 mio. kg mindre mælk end i maj 2018. Sommeren over har den månedlige mælkeproduktionen ligget tre til seks mio. kg mælk under sidste års månedsindvejninger.

De seneste indvejningstal fra august i år viser, at der er leveret 478 mio. kg mælk, hvilket er tre mio. kg. mindre end samme måned sidste år.

Artiklen fortsætter under grafen
Mælkeindvejning t.o.m august 2018

 

Færre køer og sommerhede påvirker mælkeproduktionen

Den primære forklaring er først og fremmest, at der er færre køer til at producere mælk, lyder det fra konsulent i Seges, Arne Munk:

"Siden maj er bestanden af malkekøer faldet markant. Gennemsnitligt har der været 9.000 færre køer i månederne maj til august i år sammenlignet med antallet den samme periode sidste år," siger han.

Ud over at der er færre køer til at producere mælk, er malkekoens ydelse også stagneret. Siden 1998 er den gennemsnitlige kos mælkeydelse steget fra 7.000 kg mælk til omkring 10.000 kg mælk om året. Der er ikke nogen forklaring på, hvorfor mælkeydelsen i øjeblikket er stagneret, men eftervirkninger fra tørke og ekstreme varmeperioder sidste år, kan ifølge Seges spille en rolle.

Der holdes i Seges og Mejeriforeningen øje med udviklingen og tendenserne, men der er ikke umiddelbare tegn på, at den nuværende situation med en faldende mælkeproduktion i Danmark vil fortsætte:

"Både malkeko-bestanden og køernes ydelse vil gå op og ned. Der er ikke noget, der tyder på at køernes ydelse har ramt loftet,” lyder det fra Arne Munk. 

 Bliv opdateret på mælkeindvejning i både Danmark og EU her.

 

 

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere