Kinas mejeriimport i kraftig vækst i 2018

Kina importerede sidste år mejeriprodukter for det højeste beløb nogensinde, og det forventes, at importen vil stige yderligere i år.

Internationalt
Branchen
Marked
Statistik
Kinas import af blandt andet drikkemælk satte i 2018 rekord (arkivfoto).
Kinas import af blandt andet drikkemælk satte i 2018 rekord (arkivfoto).

66,4 mia. kr. Så meget importerede Kina mejeriprodukter for i 2018, og det er ny rekord.

I den sammenhæng gør et enkelt produkt sig særligt bemærket: Højprisproduktet modermælkserstatning har de seneste fem år oplevet en kraftig vækst, og i 2018 udgjorde produktet næsten halvdelen af den samlede importværdi på 66,4 mia. kr. (USD 10,2 mia.).

Mængdemæssigt blev der også sat importrekord for de fleste produktkategorier, nemlig mælk/fløde, skummetmælkspulver, modermælkserstatning og smør, mens ost lå på niveau med 2017. Sødmælkspulver nåede dog ikke på rekorden fra 2014.

Lyse udsigter for 2019
Og den generelle vækst i Kinas import ser ud til at fortsætte. Markedsanalytikerne i Rabobank har således opjusteret deres forventninger til Kinas import af mejeriprodukter i 2019 fra 3-4 pct. til 11 pct.

”Det skyldes først og fremmest, at forventningerne til landets egen mælkeproduktion er blevet nedjusteret – i stedet for 1,6 pct. forventes produktionen nu kun at stige med 1 pct. blandt andet på grund af stigende foderomkostninger. Samtidig regner man fortsat med, at forbruget vil stige med 1,5 pct., og samlet set skulle det resultere i en stigning i importen på 11 pct. i år,” siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Niels Ole Nielsen.

Betydning på verdensplan
Kinas import voksede i hele 2018, men i årets fjerde kvartal var der ekstra pæne stigninger, hvilket kunne mærkes på verdensplan.

”Kinas import af mejeriprodukter har en afgørende betydning for mejerisektoren på globalt plan. Derfor var stigningen sidst på året medvirkende til at løfte priserne på verdensmarkedet, som ellers havde været for nedadgående det meste af efteråret,” forklarer Niels Ole Nielsen.

 

Kinas import af mejeriprodukter i 1.000 ton. Med undtagelse af sødmælkspulver og ost blev der i 2018 sat rekord i alle mejerikategorier.

204.000 danskere så øko-køerne komme på græs

”Besøgstallet bekræfter endnu engang, at Økodag er en folkefest,” lyder det fra arrangørerne af søndagens traditionsrige event, hvor 59 økologiske landbrug landet over slap køerne fri på græs.

Læs mere

Økologisk festdag kan gøre op med fordomme om landbruget

En økomælkeproducent på Fyn ser Økodag som en vej til at give forbrugerne indsigt i landbrugets produktionsform. Økologisk Landsforening har forberedt landmændene på veganeres protester ved deres gårde på søndag.

Læs mere

Skolemælk uddeler 100.000 kr.

26 klasser/skoler får penge fra Skolemælkslegatet til bl.a. fordybelsesrum, skaksæt og udekøkken.

Læs mere