Kvalitet og aktivitet af industrielt fraktioneret kasein
Projektets overordnede formål er at finde anvendelse for nye fraktioneringsmetoder for helt eller delvis rent β-kasein fra komælk, samt at forstå værdien og funktionaliteten af nye proteinprodukter. Projektet indeholder 3 overordnede områder 1) grundlæggende evaluering af β-kasein fraktioneringen, 2) vurdering af produktets biotilgængelighed samt 3) vurdere om en indtagelse har betydning for recipienten.
Af: Grith Mortensen
Såfremt det vil være rentabelt, vurderes gode afsætningsmuligheder for en hel eller delvis ren β-kasein fraktion udvundet fra komælk. Mejeriindustrien vil kunne sælge det som ingrediens til tilsætning i modermælkserstatning, småbørnsmad og anden form for specialernæring. Med grundlag fra et AU/MFF projekt og udviklingsstudier hos Arla Foods Ingrediens (AFI) er metoder til fremstilling af et β-kasein produkt nu tilgængeligt. AFI har afprøvet en af disse i industriel skala med positivt resultat. Med det som udgangspunkt stiler projektet mod at videreudvikle den eksisterende metode til oprensning af β-kasein med henblik på at forbedre renheden og funktionaliteten af produktet. Biotilgængeligheden er en vigtig parameter til vurdering af det fremstillede β-kaseins potentiale som fødevareingrediens. Det gøres i projektet ved at vurdere produktets fordøjelighed og mulige tarmpermeabilitet. I projektets sidste arbejdspakke evalueres betydningen af et indtag af rent-, proteolytisk nedbrudt β-kasein eller i indblandede produkter, ved at følge tarmcellers evne til at udtrykke primære fordøjelsesenzymer, eksempelvis bruch border enzymer. Ligeledes vil projektet benytte modelsystemer til at se på fraktionernes evne til at påvirke tarmens modningshastighed og muligvis den regenerative evne.
Projekt: 1. januar 2014 - 31. december 2016
Budget: 4.294.467 DKK
Finansiering: Mejeribrugets ForskningsFond, Arla Foods Ingredients
Projektleder: Jan Trige Rasmussen
Institution: AU, Institut for molekylærbiologi og genetik
Deltagere: Lotte Bach Larsen, AU, Institut for Fødevarer
Arla Foods Ingredients
Publikationer og præsentationer
Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende, s. 10-11: