ProcesVand - On-line overvågning af rengøringskvalitet, vandkvalitet og biofilmdannelse
Formålet med dette projekt er at en gennemføre en omfattende evaluering af on-line metoder til at kunne monitorere 1) rengøringskvalitet af procesanlæg, 2) procesvands kvalitet mhp. at genbruge procesvand og 3) dannelsen og fjernelse af biofilm. Dette vil give mulighed for i langt højere grad at optimere forbruget af vand, detergenter og procestid i industrien.
Af: Grith Mortensen
Vand er en begrænset og værdifuld ressource. Optimeret anvendelse af procesvand og derigennem reduktion af spildevand er af afgørende miljømæssig og økonomisk betydning i fødevare-, farma- og biotekindustrien.
Projektet vil kombinere tre essentielle redskaber:
- On-line analysemetoder heri blandt UV-VIS-, fluorescens- nærinfrarød- og infrarødspektroskopi.
- Kemometrisk data analyse specielt egnet til data fra disse sensormetoder
- Statistisk forsøgsplanlægning
Projektet sigter mod at demonstrere hvorledes en videnskabelig tilgang til at optimere vand-, tids og detergentforbrug kan forbedre den erfarings- og traditionsbaserede tilgang, som er fremherskende i industrien. Projektet vil blive udført gennem laboratoriesimulationer og forsøg i mejeripilothallen på KU-LIFE samt case studier fra produktionsmiljøer i Danmark eller udlandet. Det skal i den forbindelse nævnes, at vi har kontaktet Arla, som har ytret stor interesse for projektet.
Resultater fra projektet vil være til gavn for danske fødevare- og farm industrier og dermed medvirke til at bevare deres konkurrenceevne i den globale markedsøkonomi. Sidst men ikke mindst vil projektet fremme grøn økonomi og føre til en øget miljøbevidsthed til gavn for erhvervslivet, forbrugerne og miljøet.
Projekt: 1. januar 2012 - 31. december 2014
Budget: 5.068.000 DKK
Finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Igennem InSPIRe-platformen støttet af:
Det Strategiske Forskningsråd, Programkomiteen for Fødevarer, Sundhed og Velfærd (FøSu)
Rådet for Teknologi og Innovation
Projektleder: Frank van den Berg
Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Fødevarevidenskab