Calcium i mælk - Proteinbindingens fysisk-kemiske og teknologiske betydning

Projektets formål er at karakterisere binding af calcium til mælkeproteiner og peptider, der i særlig høj koncentration kan binde calcium i de såkaldte ”calciumphosphat nano-clusters”.

Af: Grith Mortensen 

Herunder skal der karakteriseres interaktioner mellem calcium og mælkeproteiner i mælkeproteinbaserede mejeriprodukter, oprensede mælkeproteiner, valleproteinkoncentrater og specialoprensede mælkeproteinfraktioner. Projektet skal også beskrive calciumsaltes opløselighed i form af opløselighedsprodukter, og disse saltes tendens til dannelse af overmættede opløsninger i relation til calciums effekt på lipidabsorption.

Projekt: 1. januar 2006 - 30. september 2009

Budget: 3.453.600 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: Forskningsstyrelsen

Projektleder: Leif H. Skibsted 

Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet - Institut for Fødevarevidenskab

 

 

Publikationer og præsentationer

Calcium i mælk - proteinbindingens teknologiske og ernæringsmæssige betydning, Orlien V., Skibsted L.H., Mælkeritidende 16 (2006) 371-373.

Calsium in milk. Physycochemical and technological aspects of protein-based special ingredients, Orlien V., Skibsted L.H., Poster, The 1st Arla Foods research seminar, 6. dec. 2007, Århus.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2011-111

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk