Calcium i mælk - Proteinbindingens fysisk-kemiske og teknologiske betydning
Projektets formål er at karakterisere binding af calcium til mælkeproteiner og peptider, der i særlig høj koncentration kan binde calcium i de såkaldte ”calciumphosphat nano-clusters”.
Af: Grith Mortensen
Herunder skal der karakteriseres interaktioner mellem calcium og mælkeproteiner i mælkeproteinbaserede mejeriprodukter, oprensede mælkeproteiner, valleproteinkoncentrater og specialoprensede mælkeproteinfraktioner. Projektet skal også beskrive calciumsaltes opløselighed i form af opløselighedsprodukter, og disse saltes tendens til dannelse af overmættede opløsninger i relation til calciums effekt på lipidabsorption.
Projekt: 1. januar 2006 - 30. september 2009
Budget: 3.453.600 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: Forskningsstyrelsen
Projektleder: Leif H. Skibsted
Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet - Institut for Fødevarevidenskab
Publikationer og præsentationer
Calcium i mælk - proteinbindingens teknologiske og ernæringsmæssige betydning, Orlien V., Skibsted L.H., Mælkeritidende 16 (2006) 371-373.
Calsium in milk. Physycochemical and technological aspects of protein-based special ingredients, Orlien V., Skibsted L.H., Poster, The 1st Arla Foods research seminar, 6. dec. 2007, Århus.