Indflydelse af kostens totale proteinindhold og akut træning på udnyttelsen af vallesupplement og måltidsindtaget kasein

Efter 50-års alderen begynder den raske, aldrende krop at tabe op mod 1-2 % af muskelmassen om året. Dette kan med tiden føre til nedsat fysisk styrke og betyder markant forringet funktionsdygtighed og livskvalitet. Øget proteinindtag er foreslået som en af måderne til at mindske muskeltab

Af: Grith Mortensen 

Men det er uvist, hvorledes et supplement med protein optages og udnyttes i kroppen, når den ældre er tilvænnet et almindeligt eller højt kost-proteinindtag. Ligeledes er det uvist om forskellige former for protein (her valle og kasein) optages og omsættes forskelligt i kroppen, og hvorvidt muskelarbejde har betydning for, hvordan disse proteinformer bruges til muskelgenopbygning, og om niveauet af proteinindtag gennem kosten påvirker dette forhold.

Hovedformålene med projektet er:

  • At bestemme betydningen af et højt dagligt proteinindtag på udnyttelsesgraden af valleproteinet, når det indtages som supplement sammen med proteinholdige måltider samt også at bestemme udnyttelsesgraden af måltidsproteinet (her kaseinprotein).
  • At undersøge, hvorledes højt proteinindtag påvirker tarmfloraens sammensætning og metabolom.

I projektet inkluderes 16 ældre, raske personer med et dagligt proteinindtag på 0,8-1,2 g/kg i et randomiseret, dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret design. De skal igennem to tre-ugers tilvænningsperioder – en periode med almindeligt proteinindtag og en periode med et højt proteinindtag opnået ved supplement med valleprotein morgen og frokost – adskilt af en 60-dages udvaskningsperiode.

Før og efter hver tre-ugers tilvænningsperiode skal de ældre kostregistrere og indsamle fæces, og efter hver periode gennemføres et akutforsøg. Halvdelen af personerne vil under de akutte forsøg gennemføre et enkelt muskeltræningspas i forbindelse med frokostmåltidet for at belyse, om muskeltræning påvirker udnyttelsen af kostproteinet.

Studiedesignet er unikt med produktionen og anvendelsen af indre-mærkede proteiner samt i metodekombinationen, og det vil bredt belyse betydningen af et øget proteinindtag hos ældre mennesker for deres generelle mave-tarm sundhed og for udnyttelsen af proteinet.

Resultaterne forventes at medvirke til at underbygge og designe fremtidige anbefalinger for protein og træning til at modvirke aldersbetinget muskeltab hos ældre.

Projekt: Januar 2014 - December 2018 

Budget: 5.416.000 DKK 

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Arla Foods Ingredients, Københavns Universitet

Projektleder: Lars Holm

Institution: Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital

Deltagere: Grith Højfeldt, Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital
Jens Bülow, Klinisk Fysiologisk og Nuklear Medicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital
Gerrit van Hall, Klinisk Biokemisk Afdeling, Rigshospitalet
Dennis Sandris Nielsen, Søren Balling Engelsen, Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab
Arla Foods Ingredients

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende, side 10-11:

Mælkeritidende 2014 NR. 127 (8)

 

Article in Danish from Aarhus University, Danish centre for food and agriculture.

DCA 2014 Køer fra AU Foulum hjælper ældre med indtag af flere proteiner

 

Mundtligt præsenteret hos Arla Foods 22. august 2017, med primær fokus på de tracer metidikker, der er benyttet i studiet. 

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten

Slutrapport nr. 2021-170

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk