Mildt varmebehandlet bovint valleproteinkoncentrat som supplement til modermælkserstatning og human donormælk

Formålet med projektet var 1) At undersøge effekten af mild varmebehandling på bioaktiviteten af sød valleprotein-koncentrat til stimulering af tarmmodning og beskyttelse i for tidligt fødte grise og en tarmcellemodel. 2) At undersøge effekten af Holder og UV-C pasteurisering vs. rå human donor mælk på bioaktiviteten af donormælk til stimulering af tarmmodning og beskyttelse i for tidligt fødte grise og en tarmcellemodel. 3) At sammenligne effekten af modermælkserstatning tilsat mildt varmebehandlet sød valleproteinkoncentrat med effekten af human donor mælk på tarmmodning og beskyttelse i for tidligt fødte grise og en tarmcellemodel.

Af: Grith Mortensen 

Human mælk er designet til at give optimal ernæring og beskyttelse mod patogene bakterier og fødevareantigener i nyfødte børn ved at tilføre ikke bare næringsstoffer, men også vækstfaktorer og immunsuppressive faktorer der beskytter mod inflammation og infektion. Disse bioaktive komponenter er specielt vigtige når tarmen er umoden eller følsom over for infektion, som i for tidligt fødte børn. Human donormælk og/eller modermælkserstatning er alternativerne når mors egen mælk ikke er tilgængelig. Donormælk er det foretrukne alternativ, men ligesom modermælkserstatning er donormælk pasteuriseret, hvilket nedsætter bioaktiviteten af disse vigtige mælkeproteiner. Derudover er der ofte behov for at supplere moden donormælk, som indeholder lavere mængder protein end den tidlige mælk, med ekstra protein. Et kvalitetskoncentrat af bovin mælk med bioaktiviteten bevaret vil være af særlig interesse. I dette projekt undersøger vi om en mild varmebehandling af bovin valleprotein koncentrat og rå donormælk øger den fysiologiske modningseffekt af tarmen i nyfødte i forhold til normal pasteurisering. Derudover evalueres den fysiologiske effekt af bovin vallekoncentrat i forhold til human donormælk. Dette undersøges i en grisemodel for tarminflammation i for tidligt fødte børn med supplerende bioaktivitetsstudier i cellemodeller. Resultaterne får betydning for behandling af mælkeprodukter til følsomme nyfødte børn men også til normalt fødte børn.

Projekt: 1. januar 2015 - 31. december 2016

Budget: 3.300.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Projektleder: Stine Brandt Bering

Institution: Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Deltagere: Per Torp Sangild, Yanqi Li, Mette V. Østergaard, Thomas Thymann, Pingping Jiang, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Dereck Chatterton og Duc Ninh Nguyen; Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Anne Staudt Kvistgaard, Arla Foods Ingredients

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2018 nr. 2

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2017-145

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk