Mejeriprodukters rolle i fremtidens sunde og bæredygtige måltider
Formålet med projektet er at beskrive nye kostmønstre, som både lever op til de officielle næringsstofanbefalinger og kostråd, samtidig med at de er bæredygtige. Der er særligt fokus på mejeriprodukternes unikke ernæringsmæssige sammensætning og deres position i en sund kost.
Af: Grith Mortensen
Med den nuværende fokus på bæredygtighed er der et stort markedspotentiale for at begrænse klimabelastningen fra fødevareforbruget. I de hidtidige vurderinger af klimabelastningen er der ikke taget højde for fødevarernes næringsstofsammensætning og bidrag til det samlede kostmønster, og danske data for fødevarernes klimaaftryk har ikke hidtil været tilstrækkeligt omfattende. Med udgangspunkt i nye og opdaterede data for klimabelastningen af de enkelte fødevarer og deres næringsstofsammensætning identificeres centrale karakteristika ved klimaoptimering af danske kostmønstre, som lever op til de nye nordiske næringsstofanbefalinger og til de nye danske kostråd, som lanceres i 2012. Resultaterne af projektet har en stærk international dimension gennem det fælles globale behov for at reducere klimaaftrykket fra fødevarer. Projektet vil åbne nye muligheder for innovation, produktion og markedsføring af sundere og mere bæredygtige produkter for den danske fødevareindustri, herunder mejeriindustrien.
Projekt: 1. januar 2013 - 31. december 2015
Budget: 2.580.000 DKK
Finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Projektleder: Ellen Trolle
Institution: DTU Fødevareinstituttet
Deltagere: Inge Tetens, Ellen Trolle og Anne Vibeke Thorsen, DTU Fødevareinstituttet
Lisbeth Mogensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Publikationer og præsentationer
Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende: