Helbredseffekt af højt indtag af ost — Betydning af fermenteringsmetode og fedtindhold
lndtag af fed ost er skidt for helbredet og øger risikoen for både hjerteproblemer og sukkersyge - eller gør det? Nyere undersøgelser har sat spørgsmålstegn ved, om osteindtag øger risikoen for sygdom.
Af: Grith Mortensen
Enkelte studier tyder på, at ost ikke øger blodets indhold af kolesterol i samme grad som generelt ses for fødevarer med samme indhold af malkefedt, men snarere har en gunstig effekt på LDL/HD kolesterol-forholdet. Idet studier inden for dette område er stærkt begrænsede i antal, er det endnu uvist, hvad der ligger til grund for denne tilsyneladende neutrale effekt af fedt i ost på blodets kolesterol, ligesom det videnskabelige belæg for at anbefale indtag af magre oste er spinkelt. Det er sandsynligt, at der i forbindelse med fermenterings processer under ostefremstilling dannes stoffer med bioaktivt potentiale. Dermed kan den biologiske effekt af ost tænkes at variere ikke kun med fedtindholdet, men også med typen af ost. Dette ønskes undersøgt i nærværende forskningsprojekt ved udførelse af et forsøg med mus samt et overkrydsningsforsøg med raske forsøgspersoner og en større og længerevarende intervention med personer med det metaboliske syndrom.
Projekt: 1 september 2011 - 31. december 2015
Budget: 6.600.000 DKK
Finansiering: Mejerirationaliseringsfonden, Dairy Australia, Dairy Research Institute (DRI),
Centre National Interprofessionel de l’Economie Dairy (CNIEL),
Dairy Farmers of Canada, Dutch Dairy Association
Projektleder: Arne Aastrup
Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultetet for, Institut for Human Ernæring
Deltagere: Nathalie Tommerup Bendsen, Det Biovidenskabelige Fakultetet for, Institut for Human Ernæring
Publikationer og præsentationer
Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende: