Enestående oligosakkarider: Oligosakkaridprofiler af komælk for optimering af sundhedsgavnlige effekter
Formålet med forskningsprojektet er at undersøge variationen i oligosakkarider i mælk fra individuelle køer indenfor og mellem de to mest anvendte danske malkeracer med henblik på at forstå betydningen af oligosakkariders koncentration og sammensætning. Endvidere ønskes det på baggrund af denne profilering at undersøge muligheden for gennem avl at øge mængden af sundhedsgavnlige oligosakkarider i komælk og dermed forbedre modermælkserstatninger. Oligosakkarider i mælk vil blive profileret ved hjælp af avancerede MS teknikker og sammenholdt med køernes genetiske baggrund baseret på eksisterende genotypninger fra den bovine højdensitet SNP chip.
Af: Grith Mortensen
Det overordnede mål med projektet er at undersøge potentialet for at udnytte naturligt forekommende frie oligosakkarider i komælk og muligheden for at øge disse gennem avl. Undersøgelser har vist, at de frie oligosakkarider ikke kan nedbrydes i mennesket, men fordøjes af gavnlige bakterier i tarmen, der dermed stimuleres, og er med til at opretholde et sundt mave-tarmsystem, styrke immunforsvaret, samt stimulere udviklingen af hjernen hos nyfødte. Frie oligosakkarider findes i rig udstrækning i modermælk, men både kompleksiteten og koncentrationen af disse er lavere i komælk. Idet modermælkserstatning er baseret på komælk, er de sundhedsgavnlige egenskaber af de frie humane oligosakkarider fraværende i modermælkserstatning, som derimod indeholder de oligosakkarider, der findes i komælk. Indledende undersøgelser har vist, at der findes strukturelle- og koncentrationsforskelle i oligosakkarider i komælk af forskellige racer. Formålet i projektet er at profilere oligosakkarider i dansk mælk indsamlet i Milk Genomics projektet fra to danske malkeracer og påvise særlige oligosakkarider, der indtil videre er ukendte i komælk, samt undersøge muligheden for at fremavle et højere niveau af ønskelige oligosakkarider i komælk. Denne viden vil i fremtiden bidrage til, at der kan produceres modermælkserstatninger med oligosakkaridernes sundhedsgavnlige egenskaber – lavet på komælk.
Projekt: 1 januar 2015 - 31. december 2016
Budget: 2.682.460 DKK
Finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Projektleder: Lotte Bach Larsen, Professor
Institution: Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Deltagere: Nina Aagaard Poulsen, Postdoc, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Bart Buitenhuis, Seniorforsker, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Publikationer og præsentationer
Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:
Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende: