Identificering og karakterisering af vægtregulerende komponenter i valle

Dyreforsøg og humane undersøgelser har vist, at der i valle befinder sig bioaktive komponenter der kan reducere BMI og forbedre insulinfølsomheden og dermed nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge. Formålet med ansøgningen er at identificere disse komponenter og karakterisere dem biokemisk. Dette vil åbne op for muligheden for produktion af nye valle fraktioner med et beriget indhold af vægtregulerende komponenter.

Af: Grith Mortensen 

Fedme breder sig i hele den industrialiserede verden som en epidemi og for første gang i historien forventes fedme-relaterede helbredsproblemer (type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft) at ville reducere den forventede levetid for den opvoksende generation i forhold til deres forældres generation. Dyreforsøg og humane undersøgelser har vist, at der i valle befinder sig bioaktive komponenter der, bedre en andre protein fraktioner, kan reducere appetitten og forbedre insulinfølsomheden. Formålet med denne ansøgning er at identificere disse komponenter og karakterisere dem biokemisk med henblik på storskala oprensning. Til dette arbejde anvendes celle- og dyre interventionsstudier. Den mekanistiske baggrund for vallens effekt søges belyst vha. DNA arrays og proteom karakterisering.

Projekt: Januar 2012 - Januar 2014

Budget: 1.021.418 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Projektleder: Christian W. Heegaard

Institution: Aarhus Universitet, Molekylærbiologisk Institut, Laboratorie for Proteinkemi

Deltagere: Xiaoning Bi, Western University of Health Sciences, Pomona, CA, USA

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk