Effekten af en proteinrig versus kulhydratrig kost på vægt, kropssammensætning, blodlipider og nyrefunktion hos overvægtige personer
Projektets formål var kortlægge effekten af kulhydratrig kost versus proteinrig kosts indflydelse på forskellige fysiske parametre.
Af: Grith Mortensen
I projektet blev 65 overvægtige personer fordelt på 3 grupper, en kontrolgruppe og 2 forsøgsgrupper med lavt fedtindtag samt henholdsvis højt proteinindtag og lavt proteinindtag (det vil sige høje kulhydratindtag). Efter 6 måneder blev der observeret et større vægttab og fedttab i højprotein-gruppen end i lavprotein-gruppen.
Endeligt blev konkluderet, at udskiftningen af kulhydrat til fordel for protein i den fedtreducerede kost øgede vægttabet og andelen af de personer, der opnåede et vægttab. Der er ingen indikationer på bivirkninger hverken med hensyn til nyrefunktion, knoglemineralisering eller risikomarkører for hjertekarsygdomme.
Projekt: 1994 - 1997
Budget: 4.350.000 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 1
Afslutningsrapport: November 1998
Projektleder: Arne Astrup
Institution: KVL - Institut for Human Ernæring
Deltagere: Annebeth Rosenvinge Skov, KVL - Institut for Human Ernæring