Effekten af en proteinrig versus kulhydratrig kost på vægt, kropssammensætning, blodlipider og nyrefunktion hos overvægtige personer

Projektets formål var kortlægge effekten af kulhydratrig kost versus proteinrig kosts indflydelse på forskellige fysiske parametre.

Af: Grith Mortensen 

I projektet blev 65 overvægtige personer fordelt på 3 grupper, en kontrolgruppe og 2 forsøgsgrupper med lavt fedtindtag samt henholdsvis højt proteinindtag og lavt proteinindtag (det vil sige høje kulhydratindtag). Efter 6 måneder blev der observeret et større vægttab og fedttab i højprotein-gruppen end i lavprotein-gruppen.

Endeligt blev konkluderet, at udskiftningen af kulhydrat til fordel for protein i den fedtreducerede kost øgede vægttabet og andelen af de personer, der opnåede et vægttab. Der er ingen indikationer på bivirkninger hverken med hensyn til nyrefunktion, knoglemineralisering eller risikomarkører for hjertekarsygdomme.

Projekt: 1994 - 1997

Budget: 4.350.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 1

Afslutningsrapport: November 1998

Projektleder: Arne Astrup

Institution: KVL - Institut for Human Ernæring

Deltagere: Annebeth Rosenvinge Skov, KVL - Institut for Human Ernæring

 

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1998-22

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk