Mælkekvalitet - betydning af somatiske celler

Formålet med projektet er at tilvejebringe ny viden om somatiske cellers indflydelse på kvalitetsparametre i mælk og opbygge viden, der gør det muligt at reducere kvalitetsforringelser forårsaget af somatiske celler i mælk.

Af: Grith Mortensen 

Somatiske celler i mælk er med til at hindre udvikling af infektioner i yveret og ses bl.a. i stort tal i forbindelse med subklinisk og klinisk mastitis. Det vurderes dog, at der findes 30-40% af den raske danske malkekvægsbestand, der giver mælk med forhøjet indhold af somatiske celler – dog inden for den fastsatte normalgrænse. Der er intet videnskabeligt eller teknologisk belæg for de grænser der er sat for somatiske celler i mælk, og forhøjet celletal forbindes samtidig med både forringet teknologisk og sensorisk kvalitet af mælk.

Formålet er i sidste ende at kunne frembringe mælk, der er friskere, dvs. mindre tilbøjelig til smagsændring pga. kemiske processer i mælken (pga. proteolyse, lipolyse og oxidation).

Projekt: 1. januar 2001 - 30. september 2005

Budget: 4.784.400 DKK

Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 3

Projektleder: Jacob Holm Nielsen 

Institution: Danmarks JordbrugsForskning, Afdelingen for Råvarekvalitet

Deltagere: Magni Martens, KVL

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (2002) 18.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2006-78

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk