Mælkekvalitet - betydning af somatiske celler
Formålet med projektet er at tilvejebringe ny viden om somatiske cellers indflydelse på kvalitetsparametre i mælk og opbygge viden, der gør det muligt at reducere kvalitetsforringelser forårsaget af somatiske celler i mælk.
Af: Grith Mortensen
Somatiske celler i mælk er med til at hindre udvikling af infektioner i yveret og ses bl.a. i stort tal i forbindelse med subklinisk og klinisk mastitis. Det vurderes dog, at der findes 30-40% af den raske danske malkekvægsbestand, der giver mælk med forhøjet indhold af somatiske celler – dog inden for den fastsatte normalgrænse. Der er intet videnskabeligt eller teknologisk belæg for de grænser der er sat for somatiske celler i mælk, og forhøjet celletal forbindes samtidig med både forringet teknologisk og sensorisk kvalitet af mælk.
Formålet er i sidste ende at kunne frembringe mælk, der er friskere, dvs. mindre tilbøjelig til smagsændring pga. kemiske processer i mælken (pga. proteolyse, lipolyse og oxidation).
Projekt: 1. januar 2001 - 30. september 2005
Budget: 4.784.400 DKK
Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Projektleder: Jacob Holm Nielsen
Institution: Danmarks JordbrugsForskning, Afdelingen for Råvarekvalitet
Deltagere: Magni Martens, KVL
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2002) 18.