Sialinsyreholdige mælkeproteiner - relationer mellem struktur og funktion

Formålet med projektet er at undersøge relationerne mellem den molekylære struktur og den biologiske aktivitet af forskellige sialinsyreholdige glykoproteiner.

Af: Grith Mortensen 

Sialinsyre er et kulhydrat, der fungerer som signalstof i mange biologiske sammenhænge. Mælk indeholder sialinsyreholdige glykoproteiner og –lipider, især i fedtkuglemembranen.

I en række undersøgelser har man fundet, at sialinsyreholdige mælkeproteiner har biologiske effekter, blandt andet mod infektion af patogene tarmbakterier og vira, og derudover udøver de immunmodulerende effekter. Mekanismerne bag disse effekter er dog endnu ukendt.

Yderligere fokuseres der på at undersøge disse proteiners modstandsdygtighed overfor fordøjelse i tarmsystemet, og om de absorberes i en biologisk aktiv form.

Projekt: 1. januar 2001 - 31. juli 2004

Budget: 2.895.000 DKK

Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 3

Projektleder: Vibeke Barkholt og Hanne Frøkiær

Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Biokemi og Ernæring

 

 

Publikationer og præsentationer

Immunogenicity of k-Casein and Glycomacropeptide. J. Dairy Sci. (2006) 89; 824-830.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2005-66

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk