Sialinsyreholdige mælkeproteiner - relationer mellem struktur og funktion
Formålet med projektet er at undersøge relationerne mellem den molekylære struktur og den biologiske aktivitet af forskellige sialinsyreholdige glykoproteiner.
Af: Grith Mortensen
Sialinsyre er et kulhydrat, der fungerer som signalstof i mange biologiske sammenhænge. Mælk indeholder sialinsyreholdige glykoproteiner og –lipider, især i fedtkuglemembranen.
I en række undersøgelser har man fundet, at sialinsyreholdige mælkeproteiner har biologiske effekter, blandt andet mod infektion af patogene tarmbakterier og vira, og derudover udøver de immunmodulerende effekter. Mekanismerne bag disse effekter er dog endnu ukendt.
Yderligere fokuseres der på at undersøge disse proteiners modstandsdygtighed overfor fordøjelse i tarmsystemet, og om de absorberes i en biologisk aktiv form.
Projekt: 1. januar 2001 - 31. juli 2004
Budget: 2.895.000 DKK
Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Projektleder: Vibeke Barkholt og Hanne Frøkiær
Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Biokemi og Ernæring
Publikationer og præsentationer
Immunogenicity of k-Casein and Glycomacropeptide. J. Dairy Sci. (2006) 89; 824-830.