Nye veje til optimeret ostekvalitet - Small talk og funktionelle komponenter

Projektet undersøger, hvordan nyopdagede mikrobielle kommunikationsformer naturligt kan anvendes til syrningsprocesser i mejeribruget, så de resulterer i forbedret undertrykkelse af patogener og uønskede kontaminanter.

Af: Grith Mortensen 

Relevante kulturers samspil undersøges, og deres evne til at producere funktionelle konsistens- og smagsgivende komponenter afprøves i skalaforsøg på mejerier for at udvikle nye innovative ostesorter med lavt fedtindhold.

Projekt: 1. juli 2005 - 30. juni 2009

Budget: 4.083.840 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden og Mejerirationaliseringsfonden (MAF budget 2009: 201.000 DKK)

Ekstern finansiering: Innovationsloven

Projektleder: Lene Jespersen

Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet - Institut for Fødevarevidenskab

Deltagere: Arla Foods

 

 

Publikationer og præsentationer

Alcohol-based quorum sensing in yeast, Melgosa S.V. 15 point studenteropgave 2008.

Quorum sensing i mejerirelevante bakterier, Hansen P.S., Laborantopgave, 2008.

Molecular characterisation of yeast physiology during cheese maturation, Jespersen, L., Micro 2006. the 20th international ICFMH Symposium. 29. august-2. september 2006, Bologna, Italien

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2010-104

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk