Nye veje til optimeret ostekvalitet - Small talk og funktionelle komponenter
Projektet undersøger, hvordan nyopdagede mikrobielle kommunikationsformer naturligt kan anvendes til syrningsprocesser i mejeribruget, så de resulterer i forbedret undertrykkelse af patogener og uønskede kontaminanter.
Af: Grith Mortensen
Relevante kulturers samspil undersøges, og deres evne til at producere funktionelle konsistens- og smagsgivende komponenter afprøves i skalaforsøg på mejerier for at udvikle nye innovative ostesorter med lavt fedtindhold.
Projekt: 1. juli 2005 - 30. juni 2009
Budget: 4.083.840 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden og Mejerirationaliseringsfonden (MAF budget 2009: 201.000 DKK)
Ekstern finansiering: Innovationsloven
Projektleder: Lene Jespersen
Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet - Institut for Fødevarevidenskab
Deltagere: Arla Foods
Publikationer og præsentationer
Alcohol-based quorum sensing in yeast, Melgosa S.V. 15 point studenteropgave 2008.
Quorum sensing i mejerirelevante bakterier, Hansen P.S., Laborantopgave, 2008.
Molecular characterisation of yeast physiology during cheese maturation, Jespersen, L., Micro 2006. the 20th international ICFMH Symposium. 29. august-2. september 2006, Bologna, Italien