Hæmning af klostridier i ost og ensilage ved brug af antimikrobielle kulturer med bakterier som forekommer naturligt i danske oste

Projektets formål var at finde økologisk holdbare veje at minimere risikoen for senpustning af ost.

Af: Grith Mortensen 

Formålet er at finde økologisk holdbare veje at minimere risikoen for senpustning af ost, der forårsages ved kontaminering med sporer fra smørsyrebakterier (Clostridium tyrobutyricum) i ensilerings- og ostningsprocessen.

I projektet undersøges, hvorvidt naturligt forekommende bacteriocin-producerende Lactobacillus-arter kan anvendes til at hæmme smørsyrebakterier og andre skadelige produktskadelige mikroorganismer. Lactobacillus-arterne er isoleret fra danske oste, er derfor vant til mejerimiljøet.

Projektet antager en helhedsorienteret mikrobiologiske betragtning, hvor mælkesyrebakterierne skal evalueres for deres anvendelse under både ensilerings- og ostningsprocessen.

Projektet skal undersøge mulighederne for at tilsætte forskellige bakterier til ensilage og ost på en måde, som tager hele den økologiske kæde fra ensilage til færdig ost i betragtning.

Projekt: 1. september 2001 - 30. april 2005

Budget: 4.240.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 3

Projektleder: Ylva Ardö

Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet

Deltagere: xx

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (2002) nr. 6

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2005-72

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk