Hæmning af klostridier i ost og ensilage ved brug af antimikrobielle kulturer med bakterier som forekommer naturligt i danske oste
Projektets formål var at finde økologisk holdbare veje at minimere risikoen for senpustning af ost.
Af: Grith Mortensen
Formålet er at finde økologisk holdbare veje at minimere risikoen for senpustning af ost, der forårsages ved kontaminering med sporer fra smørsyrebakterier (Clostridium tyrobutyricum) i ensilerings- og ostningsprocessen.
I projektet undersøges, hvorvidt naturligt forekommende bacteriocin-producerende Lactobacillus-arter kan anvendes til at hæmme smørsyrebakterier og andre skadelige produktskadelige mikroorganismer. Lactobacillus-arterne er isoleret fra danske oste, er derfor vant til mejerimiljøet.
Projektet antager en helhedsorienteret mikrobiologiske betragtning, hvor mælkesyrebakterierne skal evalueres for deres anvendelse under både ensilerings- og ostningsprocessen.
Projektet skal undersøge mulighederne for at tilsætte forskellige bakterier til ensilage og ost på en måde, som tager hele den økologiske kæde fra ensilage til færdig ost i betragtning.
Projekt: 1. september 2001 - 30. april 2005
Budget: 4.240.000 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Projektleder: Ylva Ardö
Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet
Deltagere: xx
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2002) nr. 6