Kvalitet og holdbarhed af hvidskimmeloste
Formålet med projektet er at kortlægge de mekanismer, der påvirker modningen af hvidskimmelost, herunder skimmelens levedygtighed, overfladevækst, myceliets stabilitet, enzymatisk aktivitet i osten samt andre forhold, som har effekt på kvaliteten af hvidskimmelost.
Af: Grith Mortensen
Den danske eksport af hvidskimmeloste er begrænset på grund af skimmeltypens korte holdbarhed. Den oftest anvendte skimmeltype er Penicillium camemberti, der danner hvidt mycelium på ostens overflade. I modsætning til de fleste blåskimmeloste er den indre ostemasse relativt konsistent i og med at skimmelen kun vokser på ostens synlige yderside.
Med henblik at finde stammevarianter med forbedrede produktionstekniske egenskaber (optimal skimmeludvikling og produktholdbarhed af hvidskimmelost) undersøges 20 stammer af Penicillium camemberti samt 17 stammer af Galactomyces geotrichum.
Projekt: 1. januar 1999 - 31. juli 2003
Budget: 5.145.960 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Afslutningsrapport: April 2004
Projektleder: Mogens Jakobsen
Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet
Deltagere: Lektor Per Væggemose Nielsen, BioCentrum- DTU
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2000) 11.
Penicillium camemberti - holdbarhed og kvalitet af hvidskimmelsoste.
Første del. Mælkeritidende 9 (2004) 223-224.
Anden del. Mælkeritidende 10 (2004) 239-244.