Bæredygtighed på mejeriet
På tværs af mejerisektoren arbejder mejerierne med en lang række løsninger, værktøjer og strategier for at nå målsætningen om klimaneutrale mejeriprodukter i 2050.
Her kan du se en række eksempler på nogle af de løsninger og teknologier
mejerierne arbejder på eller allerede har taget i brug.
RØDKÆRSBRO MEJERI OPVARMER BYENS HUSE
Den midtjyske by Rødkærsbro er selvforsynende med varme til industri og private. Blandt andet fordi Arlas lokale mejeri i byen sender overskydende varme fra osteproduktionen videre til byens fjernvarmeværk. Det betyder, at byen i dag opvarmes 90 procent fossilfrit. Arla mener, at modellen har eksportpotentiale.
ARLA SKABER MERE VÆRDI MED OSTEVALLE
Ostevalle blev tidligere brugt til gødning eller grisefoder, men i dag er vallen i nogle tilfælde mere værd end osten selv. Ved at omdanne valle til proteinpulver udnyttes alle dele af råvaren bedre.
THEM GENINDVINDER SPILDT VARME FRA OSTEPRODUKTIONEN
Energieffektivisering er afgørende for fødevareproduktionens klimaaftryk, og det er noget, der arbejdes med på mange mejerier. Hos Them Mejeri har det vist sig, at en bedre udnyttelse af spildvarme er en gevinst for både økonomi og bæredygtighed.
THEM MEJERI DRÆNER VALLE FOR VAND OG MINDSKER KLIMAAFTRYK
Them Mejeri har investeret i et anlæg, der dræner overskudsvalle for vand. Det betyder færre lastbiler på vejene og mindre vandforbrug i mejeriets rengøringsrutiner.