På mejeriet - sådan fremstilles ost, smør, yoghurt m.m.
Når mælken er blevet standardiseret og varmebehandlet, er den klar til at blive forarbejdet til et specifikt mejeriprodukt. Læs her om fremstillingen af drikkemælk, ost, syrnede mejeriprodukter som skyr og yoghurt samt smør og kærnemælk.
Mælk er en fantastisk råvare, som kan anvendes til et utal af forskellige produkter. I artiklerne herunder kan du læse mere om fremstilling af drikkemælk, ost, yoghurt, skyr og andre syrnede produkter samt smør, blandingsprodukter og kærnemælk.
I afsnittet produktion kan du se en grafisk fremstilling af mælkens vej fra koen og gennem mejeriet.
SÅDAN FREMSTILLES OST
Hvordan bliver mælk til ost? Læs mere om hvordan man fremstiller faste oste, skimmeloste, salatost og alle de andre ostetyper.
SÅDAN FREMSTILLES SMØR, BLANDINGSPRODUKTER OG KÆRNEMÆLK
Smør fremstilles af fløde, mens kærnemælk oprindeligt er et restprodukt ved fremstilling af smør. I dag bliver det meste kærnemælk dog fremstillet ved at syrne skummetmælk. Læs mere her.
SÅDAN FREMSTILLES SYRNEDE PRODUKTER
Skyr, yoghurt, ymer, ylette, A38, tykmælk, cremefraiche m.m. kaldes syrnede mejeriprodukter. Men hvordan laves de? Find svaret her.