Protein og calcium reducerer hoftebrud blandt ældre
Det kan godt betale sig at spise mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt – både for borgerne og for samfundet. I hvert fald, hvis vi gerne vil reducere andelen af hoftebrud blandt ældre plejehjemsbeboere. Ved hjælp af et øget indtag af protein og calcium, der fx kan fås gennem mælk, ost og yoghurt, har ældre nemlig lavere risiko for at få et hoftebrud. Det viser resultater fra et meget omfattende studie foretaget af den australske forsker Sandra Iulijano og hendes kolleger. De har undersøgt, om risikoen for hoftebrud blandt ældre kan mindskes ved at ændre på kosten.[1] Undersøgelserne har hun lavet blandt ældre på en lang række plejehjem, da en tredjedel af alle hoftebrud faktisk sker blandt ældre på plejehjem.
Sandra Iulijano, Ph.d., Senior Researcher, University of Melbourne
I 2021 undersøgte de australske forskere, om kostens indhold af protein og calcium kunne have en gavnlig effekt blandt plejehjemsbeboere. Det gjorde de blandt beboere på 60 plejehjem i områddet omkring Melbourne. Her fik ældre på 30 plejehjem deres almindelige kost, mens ældre bosat på de resterende 30 plejehjem modtog en kost med mere mælk, yoghurt og ost, der bidrog til et samlet dagligt indtag af calcium på 1142 mg calcium om dagen.
Allerede efter 3-5 måneder blev der observeret færre fald og hoftebrud blandt ældre bosat på de plejehjem, hvor der var skruet op for indtaget af protein og calcium. Risikoen for hoftebrud blev reduceret med hele 46 procent blandt de ældre, der fik en kost rig på calcium og protein sammenlignet med ældre, der fik vanlig kost.
Samfundsøkonomiske gevinster
De sundhedsmæssige gevinster ved at øge ældres indtag af calcium og protein fik forskerne til at undersøge, om interventionen også kunne føre til samfundsøkonomiske gevinster.[2] Ud fra en antagelse om, at færre hoftebrud blandt ældre kan gøre hverdagen lettere for både de ældre selv, deres familie, pårørende og plejepersonalet samt reducere behovet for hospitalsbesøg og indlæggelser, undersøgte forskerne, om det førte til en reduktion i sundhedsvæsenets omkostninger.
Forskerne fandt, at man ved at tilbyde en kost, der indeholder de anbefalede mængder af calcium og protein til alle ældre i Australien kan spare 66.780.000 australske dollars årligt svarende til næsten 300 millioner danske kroner. Og dette med en indsats på 0,66 australske dollars pr. plejehjemsbeboer pr. dag.
Selvom de enkelte tal ikke bare kan overføres til danske forhold, bør resultaterne give anledning til eftertanke. Den danske Fødevarestyrelse anbefaler således, at alle danskere over 70 år spiser 800-1000 mg calcium om dagen. Måske bør det tal hæves som følge af resultaterne fra Australien?
Kilder:
[1] Iuliano, S., Poon, S., Robbins, J., Bui, M., Wang, X., Groot, L.D., Loan, M.V., Zadeh, A.G., Nguyen, T. and Seeman, E. (2021). Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ, [online] 375, p.n2364. doi:https://doi.org/10.1136/bmj.n2364.
[2] Baek, Y., Iuliano, S., Robbins, J., Poon, S., Seeman, E. and Ademi, Z. (2023). Reducing hip and non-vertebral fractures in institutionalised older adults by restoring inadequate intakes of protein and calcium is cost-saving. Age and Ageing, [online] 52(6), p.afad114. doi:https://doi.org/10.1093/ageing/afad114.