Sammen om en ansvarlig fremtid i Europa

Kan den rette mad og ernæring påvirke patienters helbredelse? 

På Herlev og Gentofte Hospital betragtes mad som en integreret del af patientbehandlingen. På hospitalet arbejder de nemlig ud fra princippet om, at kost og ernæring er afgørende for patientens helbredelse og restitution. Derfor bliver måltiderne skræddersyet til den enkelte patients behov, for at forbedre patienternes sundhedstilstand og for at inddrage patienten i behandlingsforløbet. 

Men hvordan sikrer man, at patienterne får den rette kost og ernæring? Og kan en skræddersyet kost også tage hensyn til klimaet? Det spørgsmål har Mejeriforeningen stillet til Marianne Lange, enhedschef for Ernæringsenheden på Herlev og Gentofte Hospital. Hun svarer:

”På Herlev og Gentofte Hospital arbejder vi med mad og ernæring ud fra et evidensbaseret udgangspunkt. Det betyder, at mad og ernæring er en del af behandlingen, fordi tilstrækkelig energi og protein fører til færre komplikationer, nedsat indlæggelsestid, nedsat dødelighed og bedre sundhedsøkonomi” (1,2).

Hun uddyber:

”Vi har i en årrække arbejdet på at udvikle et nyt, fremtidssikret måltidskoncept med mere end 130 retter, som til dagens tre hoved­måltider serveres fra vores nybyggede køkkener, som har det vi kalder a la carte stationer, hvor maden tillaves og anrettes efter patientens ønske.” 

På hospitalet er der også blevet indført, at patienterne bestiller maden via et digitalt menukort, som indeholder et "Ernæringsbarometer", der giver både patienter og plejepersonale mulighed for at følge med i den enkeltes energi- og proteinindtag. 

Ernæringsbarometeret er koblet til Sundhedsplatformen, som er er en elektronisk patientjournal for patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Tilsammen giver det en unik indsigt i, om patientens ernæringsbehov bliver dækket. Samtidig gør en simpel måltidsdagbog det nemt for patienterne at registrere, hvor meget mad de rent faktisk spiser. Det giver alle parter et opdateret billede af patientens ernæringstilstand. 

Når den rette kost og ernæring skal sikres, handler det i høj grad om at inddrage den enkelte patient, fortæller Marianne Lange:

”Det er vigtigt, at patienterne har medbestemmelse i eget valg af mad og drikke, og at der er billeder af maden til at lade sig inspirere af. Det blev underbygget af en brugerundersøgelse fra regionens madpanel i 2017, som understregede, at patienterne ønsker at være inddraget i valg og egen sundhed”.

Samtidig er det i følge enhedschefen vigtigt at sikre, at der er animalske proteiner som kød, æg og mælk i patienternes kost, fordi plantebaserede proteiner på nuværende tidspunkt ikke fuldt ud kan erstatte animalske proteiner. 

Plantebaserede proteiner har nemlig en lavere biologisk værdi og dårligere fordøjelighed. Biologisk værdi er et udtryk for, hvor godt kroppen kan optage et givent protein. Jo højere biologisk værdi, jo bedre kan kroppen optage proteinet, og det er særligt vigtigt for indlagte patienter, der ofte er småtspisende. Det er muligt at bestille en vegansk menu på hospitalet, men det er svært at få dækket ens proteinbehov, fortæller Marianne Lange:

”I kraft af at kvaliteten af protein fra planteproteiner på nuværende tidspunkt ikke kan matche animalske proteiner (kød, æg, mælk, fisk), kan det ikke anbefales, at indlagte syge og som oftest småtspisende lever vegansk. Teoretisk burde det være muligt at sammensætte en menu bestående af forskellige planteproteiner og således opnå en bedre biologisk score”. 

Marianne Lange fortsætter: 

”Men for nyligt er der publiceret et forskningsstudie, hvor dette var blevet forsøgt hos ældre raske. Studiet viste ikke den forventede effekt, da flere af de livsvigtige aminosyrer4 ikke blev tilgængelige i blodbanen3 Det kan derfor ikke for nuværende konkluderes, at ældre blot kan kombinere de enkelte planteproteiner og så få tilført tilstrækkeligt med essentielle aminosyrer, som er nødvendige for muskelopbygning”. 

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt en skræddersyet kost til patienterne også kan tage hensyn til klimaet, er ernæringschefen fortrøstningsfuld. Marianne Lange fortæller, at hospitalet kontinuerligt arbejder på at balancere hensynet til klima og bæredygtighed med nødvendigheden af at levere ernæringsrigtige måltider til patienterne. 

Du kan læse mere om ernæringsenhedens arbejde her.

 


Kilder:

1: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32776-4/abstract  
2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147200/
3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36615694/
4: Aminosyrer er de bestanddele, proteiner er sammensat af. Kilde: https://www.biotechacademy.dk/Ordliste/aminosyrer/ 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev 

I Mejeriforeningen har vi lavet et nyhedsbrev, der undersøger emner, der befinder sig i snitfladen mellem fødevarer, bæredygtighed og sundhed. Nyhedsbrevet udkommer digitalt, fire gange årligt. Synes du det lyder interessant? Så kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://FOEDEVARESTYRELSEN.DK/KOST-OG-FOEDEVARER/ALT-OM-MAD/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD/KOSTRAAD-TIL-DIG