Mejeri i en sund og bæredygtig, europæisk fødevaresektor:
Danskerne kender ikke den vigtigste grundsmag for at spise mere bæredygtigt
Et gennemgående fokus i klimakostrådene fra sidste år handler om at spise flere bælgfrugter som den primære proteinkilde i vores kost, men det er noget, som mange danskere har svært ved.
Kort fortalt kan vi i vores årlige befolkningsundersøgelse af danskernes syn på bæredygtighed se, at størstedelen af danskerne ikke kender til grundsmagen umami (som jo bl.a. findes i kød); hvor fx flere end 8 ud af 10 kender grundsmagene sødt og salt, er det færre end hver fjerde, der kender umami, og det kan have stor betydning for vores omstilling til en grønnere kost.
Det understreger Ole Mouritzen, professor i gastrofysik ved Københavns Universitet; han peger på, at netop fordi vi historisk har været kødspisere ligger trangen til umami dybt i vores gener, og dét er en af grundene til, at mange har svært ved at spise grønt - simpelthen fordi vi mangler umami-smagen, hvis vi skærer kødet fra uden at "erstatte" det med en anden råvare (fx svampe, tomater eller ost).
Og hvis vi ikke ved, hvad umami er, eller hvor vi kan få det fra, hvordan skal vi så kunne få folk til at spise mere bæredygtigt? Det kan jo fx for mange opleves som et "offer" at spise bæredygtigt, fordi man går på kompromis med de smage og madtraditioner, man kender, især hvis man ikke kender til kilderne til umami.
Vi kan netop se, at de sværeste klimakostråd for danskerne at efterleve er at spise mindre kød (47%), spise mindre af det søde, salte og fede (46%), og at spise planterigt (43%). Dét ser vi som indikator på, at vi er nødt til at til at tale om vores råvarer på andre måder – eksempelvis hvordan de smagsmæssigt kan komplimentere hinanden, så det bliver klart for danskerne at en mere bæredygtig kost ikke er på bekostning af de smage og madtraditioner, man er vant til.
Dét kræver selvfølgelig en bred indsats på tværs af sektoren, som vi er klar til at være med til at løfte!
Vi håber også, at du har lyst til at fortælle om vores nyhedsbrev, hvis du har én eller flere kolleger eller samarbejdspartnere, der kunne være interesseret i at læse med.
Debatten bliver kun bedre af at få flere med.
Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/