Mejeri i en sund og bæredygtig, europæisk fødevaresektor:

CO2e-afgift må ikke sætte mejerisektorens klimaarbejde i stå

En kommende CO2e afgift på landbruget må ikke bremse det ambitiøse arbejde med at sænke landbrugets klimaaftryk.

”Det vil være den forkerte vej at gå, og det vil næppe gavne klimaet i en globaliseret verden, hvor efterspørgslen efter blandt andet mejeriprodukter vokser.”

Det siger adm. direktør for Mejeriforeningen, Henrik Damholt Jørgensen.

”Køer udleder metan, og det er hér, klimaarbejde bliver vanskeligt og komplekst af den grund, at koen er en levende organisme. Her handler indsatsen om alt fra at identificere de gener, der giver en malkeko et lavere klimaaftryk til at fodre, så der udvikles mindre metan i koens mave, og om at dyrke jorden, så den også udleder mindre drivhusgas.”

Alt det er mejeribranchen i gang med:

”Den indsats har allerede skabt reduktioner i aftrykket, men vi er ikke i mål endnu. Derfor må en eventuel kommende CO2e-afgift på landbrugets biologiske processer ikke spænde ben for de investeringer og tiltag, der allerede er i fuld gang. En afgift må heller ikke trække det finansielle tæppe væk under gården, så landmanden mister muligheden for at investere i nye tiltag og udvikle sin bedrift til gavn for klimaet,” siger Henrik Damholt Jørgensen.

”Der er brug for, at erhvervet kan fortsætte forskning og udvikling, som resulterer i nye løsninger, der rent faktisk sænker udledningerne,” siger Henrik Damholt Jørgensen, som hæfter sig ved, at regeringsgrundlaget fremhæver, at klimamålet på landbrugsområdet netop skal nås gennem udvikling og uden at forringe erhvervets konkurrenceevne, at udflytning af produktion til udlandet skal modvirkes, og at arbejdspladser ikke må flytte ud af landet.

”Internationalt er den danske mejerisektor anerkendt for at være med helt forrest, når det gælder udvikling og innovation, og den danske mælk har et af verdens laveste klimaaftryk. Dét er et aktiv for os som land, og det skal vi bruge til noget og ikke ødelægge”, siger Henrik Damholt Jørgensen.

”De konkrete, globale klimaløsninger skal også i fremtiden komme fra os i Danmark. Men det kan de kun, hvis vi har et bæredygtigt landbrug – også i økonomisk forstand.”

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/