06. marts 2025

Sådan giver mejeriprodukter smag, næring og tekstur til det grønne måltid

 

Mejeriforeningen er klar med to sessioner om ost og hytteost på Madværkstedet i København. De gratis sessioner handler om, hvordan mejeriprodukter kan give både smag og næringsværdi til det grønne måltid.

Der er tryk på den grønne omstilling i køkkenerne og i fødevarevirksomhederne.

Der udforskes nye sammensætninger, som skal give velsmag, mundfølelse og ikke mindst næring i retter, der er så lækre, at man ikke kan holde fingrene fra dem. Mejeriprodukter kan være hjælp til at få flere danskere til at omfavne de planterige retter.

Inspiration på Madværkstedet

Der skal nemlig ikke nødvendigvis så meget til at løfte grønne måltider op til nye højder – ikke bare når det gælder smag, men også i forhold til næringsværdien. 

Det sætter Mejeriforeningens ernæringsteam fokus på ved Madværkstedet i København 11. marts.

Madværkstedet kaldes også ”fødevarebranchens faglige mødested”. Det er en eventbåren messe, hvor de besøgende kan opleve, arbejde med og deltage i forskellige events med udstillernes produkter som omdrejningspunkt. 

Mejeriforeningen har sammen med kok og iværksætter Christian Bøjlund, to sessioner i Showkøkkenet på Madværkstedet.

Her giver Merete Myrup, ernæringschef hos Mejeriforeningen og Katrine Langvad, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer sammen med kokken Christian Bøjlund, indsigt i, hvordan grønne måltider kan tilføres smag og næringsværdi. 

De to sessioner

Ost giver smag til grønne retter

På denne session sættes der fokus på ostens samspil med de grønne måltider. 

”Mejeriprodukter kan hjælpe forbrugere med at få flere grøntsager og bælgfrugter på tallerkenen. Mange synes det er svært med nye grønne retter, men ved at tilføje en mindre mængde lagret ost, får retterne både tekstur og smag – og vigtige næringsstoffer. Lagret ost kan give den smag af umami, som mange kan savne i en grønsagsret.”, siger Merete Myrup, ernæringschef hos Mejeriforeningen.

Hytteost: Den perfekte ingrediens til dine grønne retter

Hytteost er på det seneste blevet et meget populært produkt blandt både unge og ældre. Dels på grund af den sunde næringsstofprofil – højt proteinindhold og lavt fedtindhold – og dels på grund af de mange anvendelsesmuligheder i både varme og kolde retter. 

”Den milde smag betyder, at hytteost kan anvendes i både det søde og det salte køkken – og tilføje smag og vigtige næringsstoffer, som det kan være svært at få nok af fra en kost med planter alene. Samtidig tilfører det en god og ’tryg’ smag, som kan give flere mod til grønne retter,” lyder det fra Katrine Langvad, som arbejder for Mejeriforeningen og er chefkonsulent – ernæring, sundhed og måltider hos Landbrug & Fødevarer. 

Oplæggene finder som nævnt sted på Madværkstedet den 11. marts i ‘Showkøkkenet‘, som du finder i oplevelseszonen ‘Kød & Fisk’. Det er gratis at deltage og kræver ingen tilmelding.