Poul Pedersen: Hold fast i samarbejdet i branchen
”Bliv nu ved med at arbejde sammen.” Sådan lød mejeridirektør Poul Pedersens opfordring til de 140 tilhørere, som torsdag klappede ham ned af scenen efter en munter og passioneret fortælling om et langt mejeriliv. Det foregik til Mejeribrugets Dag i Messecenter Herning, som også bød på indblik i arbejdet med at nedbringe koens og mejeriproduktionens klimabelastning samt en fejring af World Milk Day.
Thise Mejeris adm. direktør Poul Johannes Pedersen har med egne ord besluttet at ”resigne” om seks måneder, efter at have været i mejeribranchen nærmest fra sin fødsel, som fandt sted hjemme i forældrenes bolig på det daværende Dybbækdal Mejeri. Han er bogstaveligt talt født i det værelse, som i dag fungerer som hans direktørkontor på Thise Mejeri.
Det fortalte han, da han ved Mejeribrugets Dag 2023 blev interviewet af presserådgiver og skuespiller Anne Sofie Espersen på scenen foran 140 tilhørere i auditoriet i MCH Messecenter Herning.
Her berettede han veloplagt om sin egen vej rundt i mejeribruget, ”Jeg blev mejerist og har faktisk ikke fortrudt det”, sagde han og fremhævede årene hos De danske Sukkerfabrikkers udviklingsmejeri i Nr. Vium:
”Jeg elskede de år. Vi lærte noget, og vi udviklede noget og det var der, jeg fik pudset mit udviklingsgen af.”
Siden købte han, sammen med Erik Ellebæk, forældrenes mejeri Dybbækdal og ”fik opgaven som mejeribestyrer for Thise mejeri med i købet.”
Han gav indblik i hemmeligheden bag Thises særlige position hos de danske - og nok særligt de københavnske - forbrugere.
”Man skal have en raison d’etre - og kunne skabe et behov, som forbrugerne ikke vidste, de havde. Og give forbrugerne en variation af muligheder. Og skabe noget, der giver opmærksomhed. Det kræver talent, og timing og en gang imellem er der også lidt held i det.”
Poul Pedersen fremhævede dansk mejeribrugs evne til at ”lade os uddanne, og så er vi samtidig praktisk begavede - og så kan man få ting til at ske.”
Tak og klapsalver
Arrangementets ordstyrer, Søren Jensen, formand for Foreningen af mejeriledere og funktionærer, takkede efterfølgende Poul J. Pedersen for hans mangeårige indsats i mejeribruget.
”Tusind tak for din passion, din direction-setting, og din måde at bidrage til det store fællesskab, der er i mejeri-Danmark,” sagde han.
En udmelding, som tilhørerne i salen bakkede op om med langvarige klapsalver til Thise-direktøren.
”Bliv nu ved med at arbejde sammen,” lød replikken fra Poul Pedersen, da der igen var blevet ro i salen.
Klima: Vi er nødt til at arbejde sammen
Inden dette indslag havde dagen budt på fokus på mejeribrugets arbejde for at nedbringe klimaaftrykket.
Jan Dalsgaard Johannesen, senior sustainability manager hos Arla Foods, forklarede, hvorledes Arla arbejder målrettet med at skabe reduktioner i alle led i mejeriets værdikæde - på mejerierne handler det om alt fra emballage til transport, men også energiforbrug og energiforsyning.
Og så gav han nogle tommelfingerregler eller små principper, som man kan have i baghovedet i klimaarbejdet:
- Kom væk fra den fossile energi
- Tænk cirkulært og undgå spild
- Vi klarer ikke opgaven alene som enkelt-virksomhed eller som enkelt-person. Man er nødt til at arbejde sammen i værdikæden.
Herefter rammede han det store arbejde, der ligger forude på klimaområdet ind på positiv vis, ved at konstatere at:
”Hvis der er noget, mejeribruget er god til, så er det at sætte sig et mål og så nå det - også selvom det er svært.”
Mejerierne reducerer udledningen
Adm. direktør for Mejeriforeningen, Henrik Damholt Jørgensen, forklarede mejeribrugets klimaambition, som er at reducere udledningerne fra de dele af værdikæden, som mejerierne kontrollerer direkte, med 35 procent fra 2022 til 2030.
”Vi er allerede i gear til at løfte opgaven frem mod 2030, for i perioden 2015-2022 har mejerierne tilsammen reduceret udledningen af drivhusgasser fra produktionen med 32,9 procent,” sagde han.
Samtidig arbejder mejeribruget for en fælles tilgang til at arbejde med og dokumentere reduktioner fra mælkeproduktionen på gårdene, for det er her - fra den biologiske proces i koens vom - langt den største del af klimaaftrykket kommer fra.
Professor Mette Olaf Nielsen fortalte om forskning i metanreduktion i koens vom.
Forskning i metanreduktion
Professor ved Aarhus Universitet, Mette Olaf Nielsen, forklarede, hvorledes forskerne afsøger muligheder for at mindske produktionen af metan - blandt andet gennem fodertilsætningsstoffer som tang og nitrit og det lovende stof Bovaer. Sidstnævnte kan reducere metanen med 30 pct. fra dag 1, det anvendes, og er netop godkendt af EFSA efter en grundig evalueringsproces, hvor der ikke er fundet negative effekter på hverken koens velfærd eller sundhed eller på mælken.
Skål i mælk
Mejeribrugets Dag fandt i år sted samtidig med FN’s Word Milk Day, hvilket blev markeret med et lille mælkebar, hvor deltagerne kunne smage på forskellige varianter af drikkemælk. Dertil kunne de blive fotograferet, mens de udbragte en mælkeskål for dagen. Et udvalg af billederne kan ses på Mejeriforeningens LinkedIn-side