01. januar 2016

Penge i ko-tis

I Indien bidrager de hellige køer med andet end mælk. Destilleret urin fra køer er blevet en efterspurgt råvare, der bruges til så vidt forskellige ting som medicin og gulvvask.

Destilleret urin fra køer er en rigtig god forretning. I hvert fald i Indien hvor produktet i øjeblikket kan sælges til mindst samme pris som mælk. Det skriver det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Fx har det indiske firma Patanjali, der fremstiller flere forskellige produkter baseret på ko-urin, især succes med et produkt til rengøring af gulve. Ifølge firmaets adm. direktør produceres der dagligt 20 ton af dette produkt, men det dækker langt fra efterspørgslen.

Ingrediens i medicin

Destilleret, opkoncentreret ko-urin bliver også solgt til fremstilling af traditionel- og naturmedicin, og en leder ved en indisk forskningsorganisation med speciale i køer udtaler, at forbrugerne kan bruge ko-urin til at fremstille cirka 30 lægemidler derhjemme.

Skeptikere mener dog, at urinen kan indeholde sygdomsfremkaldende stoffer, og ifølge dyrlæge i Seges, Henrik Læssøe Martin, er der meget begrænset dokumentation for de helbredende egenskaber i ko-urin.

Hellige køer

I Indien hænger interessen for ko-urin blandt andet sammen med, at den indiske ko er hellig og derfor ikke må slagtes, heller ikke når den holder op med at give mælk. Den indiske premierminister Narendra Modi har inden for de seneste to år gennemført forskellige tiltag for at beskytte koen, blandt andet er der oprettet fristeder for ’pensionerede’ køer, og det er meningen, at deres urin skal være med til at betale deres foder og ophold.

Den store udfordring for producenterne af ko-urin er, at det – i modsætning til malkning – er noget vanskeligere at indsamle de 15-20 liter urin, koen dagligt tisser, da ingen ved, hvornår det sker. De indiske medarbejdere går derfor konstant rundt med aluminiumsskåle for at opsamle urinen, og de observerer køernes bevægelser, for at se om der er nogle faste mønstre, lige inden koen skal tisse.