Ny bog: Gourmet-oste spiller en vigtig rolle i bager-trend
En bolle med ost – også kaldet en BMO – er et hit hos de mest trendy bagere i de større byer. Det skyldes ikke mindst det store udbud af danske kvalitetsoste, lyder det fra forfatterne til en ny bog: ’Bolle med ost. 25 bundsolide BMO-opskrifter’.
”Nu skal I simpelthen bare ’go crazy’ i boller med ost. Hyg jer. Og velbekomme.”
Brødrene Anton og Jonas Dahl Grue smiler veloplagt ud mod de omkring 30 mennesker, som står foran dem lytter, mens de filmer eller fotografer med deres mobiltelefoner. På en disk bag de to unge mænd er friskbagte boller på række, side om side med et udvalg af danske oste, smør, juice m.m.
Vi befinder os på forlaget Gyldendal i det indre København, hvor brødrene præsenterer resultatet af en fælles indsats gennem det seneste halve år: Bogen ’Bolle med ost. 25 bundsolide BMO-opskrifter’.
”En bagebog med simple opskrifter – og en masse osteglæde,” som Anton udtrykker det under præsentationen.
Barndom med bagværk
De to brødre er vokset op i hjem, hvor de tidligt i barndommen blev inspireret til at bage løs. En interesse de har taget med sig ind i voksenlivet, hvor Jonas er blevet uddannet konditor fra La Glace og Anton har udfoldet sine evner i Den Store Bagedyst på TV. For tiden hitter brødrene på Instagram, hvor de blandt andet giver bagetips og anmelder bagværk på ’Bagerminoen’ (rundtur til københavnske bagerier).
”Vi håber, at bogen vil få endnu flere i gang med bage selv. Derfor er opskrifterne enkle og overskuelige, samtidig med, at vi viser nogle simple tricks til at undgå de mest udbredte fejl og i stedet få et vellykket resultat fra starten,” fortæller Jonas Dahl Grue.
Gourmetoste løfter oplevelsen hos bageren
’Bolle med ost’ udkommer på et tidspunkt, hvor BMO-trenden fortsat breder sig i takt med at små (surdejs-) bagerier i øvre ende af kvalitets- og prisskalaen skyder op i København, Aarhus og andre større byer i Danmark.
I bogen anbefales en ost til hver af de 25 opskrifter, en stor del af dem er danske.
”Osten betyder lige så meget som bagværket,” siger Jonas Dahl Grue. ”Derfor er det dejligt, at der nu er kommet et stor udbud af danske kvalitetsoste. Jeg tror, at en af grundene til, at BMO’erne er blevet så populære, det er, at bagerierne bruger gourmetoste som Gammel Knas og Vesterhavsost i bollerne. Oste, som kunderne måske ikke har derhjemme, men de nu får serveret hos bagerne. Det løfter oplevelsen.”
Jonas Dahl Grue i gang med at sammensætte en bolle med ost til bogreceptionen. ”Jeg tror, at en af grundene til, at BMO’erne er blevet så populære, det er, at bagerierne bruger gourmetoste som Gammel Knas og Vesterhavsost i bollerne,” siger han.
Kufferten fyldt med ost
Ligesom med bagværket stammer brødrenes interesse for ost også fra opvæksten. Her gik ferieturene ofte gik til Spanien, Frankrig og Italien, hvor de to drenge blev introduceret for osteklassikere som pecorino, manchego, comté, gorgonzola og cantal, og på hjemturen var kufferterne altid proppet med ost.
”Vi synes begge to, at det vigtig, at anbefale oste af høj kvalitet. Nogle, der kan måle sig med de bedste franske, italienske og spanske. Det kan mange af de danske i dag,” siger Jonas Grue Dahl.
Claus Meyer satte udvikling i gang
Det store spørgsmål er, hvordan en bolle med ost er endt med at blive så populær, at folk står i kø foran de små specialbagerier i de større byer. I sit svar peger Jonas Grue Dahl på Claus Meyers mangeårige indsats for af hæve kvaliteten af bagværket – og osten – i Danmark. Den kendte kok og iværksætter udgav for omkring 15 år et værk om bagning og åbnede nogenlunde samtidig det første ’Meyers Bageri’ i København. Et par år forinden havde han opfordret Arla til at samarbejde med danske topkokke om oste-udvikling af oste, hvilken efterfølgende resulterede i Unika-projektet.
”Claus Meyer kickstarter ligesom en ny udvikling af den stærke brød og bagetradtion, vi har i Danmark. Det er det, vi nu ser resultatet af,” fortæller Jonas og tilføjer, at Unika-projektet på samme måde har medvirket til at højne kvaliteten af dansk ost.
”Men jeg tror også, at Thise med deres Vesterhavsost har en stor andel i BMO’en popularitet. Her har man en kvalitetsost, en fast ostetype, som ender med at blive lige så populær som Danboen. Man kan sige, at BMO’en på en måde er en opgradering af den klassiske bolle med ost.”
Flere nye oste, tak
Han er ikke i tvivl om, at det efterhånden store udbud af specialoste fra en lang række danske mejerier har medvirket til at fastholde og forstærke interessen for BMO’en. Sammen med de mange forskellige brødtyper, bagerne tilbyder, naturligvis.
”Jo flere variationsmuligheder, jo bedre. Så mejerierne skal endelig fortsætte i med at udvikle nye, spændende varianter af deres kvalitetsoste. Måske prøve med noget mere fåre- og gedeost, eksperimentere lidt,” slutter han.
FAKTA om bogen, forfatterne og BMO’en
Bolle med ost. 25 bundsolide BMO-opskrifter.
Af Anton Dahl Grue og Jonas Dahl Grue
Gyldendal, august 2024
25 nemme opskrifter på hjemmebagte boller med osten, der passer til. Fakta om meltyper, hemmeligheden bag gær og surdej, tips og tricks til det vellykkede bagværk.
Jonas Dahl Grue
Uddannet konditor fra La Glace.
Har tidligere medvirket i kageprogrammer på TV2 og er nu fast konditor på Go’ Morgen Danmark.
Dertil kendt fra ’Bachelorette’ fra TV2
Instagram: yornas
Anton Dahl Grue
Deltog i DR’s Den Store Bagedyst i 2017, hvor han kom i kvartfinalen.
Uddannet i kreativ kommunikation fra DMJX. Radiovært.
Instagram: antonton