20. juni 2023

Nordiske næringsstof-anbefalinger har calcium og magre mejeriprodukter på menuen

 

De nye nordiske næringsstofanbefalinger (NNR) har for første gang nogensinde fokus på specifikke grupper af fødevarer og på kostens aftryk på miljøet og klimaet. Rapporten peger, som de danske kostråd, på behov for at reducere indtaget af animalske fødevarer og øge de vegetabilske, men en planterig kost kan inkludere moderate mængder af mager mælk, ifølge rapporten.

Mælk er, lige som andre konkrete fødevarer, for første gang nævnt specifikt i de nye nordiske næringsstofanbefalinger (NNR), offentliggjort 20. juni 2023.

Formålet med NNR er fokus på næringstoffer, og det er første gang anbefalingerne udvides med fokus på de fødevarer, som leverer næringsstofferne samt deres aftryk på miljø og klima.

Ved at klikke her kommer du til Nordisk Råds hjemmeside, hvor du kan læse om de nye anbefalinger.

Konkret for mejeriprodukter anbefaler eksperterne et dagligt indtag af 350-500 ml mælk. Om man bør ligge i den ene eller anden ende af spektret afhænger ifølge NNR 2023 af, hvad man i øvrigt spiser.

NNRs anbefalinger gælder magre mejeriprodukter, ligesom de officielle danske kostråd anbefaler.

”350-500 ml mager mælk om dagen er mere end de aktuelle danske kostråd”, siger ernæringschef i Mejeriforeningen Merete Myrup.

Stigningen afspejler et fokus på calcium-indtaget, ikke mindst hos teenagere. Her øger NNR anbefalingerne fra 900 mg om dagen til 1150 mg om dagen.

”I teenageårene opbygges den knoglestyrke, som de unge tager med videre ind i voksenlivet. Det anerkendes med anbefalingerne. Man kan få calcium fra mange typer af fødevarer, men et glas mælk er en nem og bekvem måde at få sin calcium, og så har kroppen let ved at optage calcium via mælk,” siger Merete Myrup.

De nordiske næringsstofanbefalinger har også fokus på, at der skal flere grøntsager og bælgfrugter og mindre kød ind i den nordiske befolknings kost.

”Her kan mejeriprodukter være en glimrende hjælper til de planterige måltider, hvor mejeri tilfører calcium og andre vitaminer og mineraler, men også tilfører smag og konsistens til det grønne måltid,” siger Merete Myrup.

Hvorvidt og i givet fald hvorledes de nye nordiske næringsstofanbefalinger påvirker De officielle kostråd i Danmark vides i skrivende stund ikke. 

Fakta:

  • Den nye nordiske næringsstofanbefalinger, som kom tirsdag 20. juni 2023, kombinerer ernæring med miljø og klimahensyn.
  • Det er sjette udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger. Sidst de blev opdateret var i 2012.
  • Ligesom tidligere beskriver de, hvilken mængde af vitaminer og mineraler, fedtstoffer og kulhydrater kroppen skal bruge for at have det godt.
  • I fire årtier har rapporten fungeret som grundlag for nationale kostråd i Norden og de baltiske lande.
  • De anbefalinger, som lanceres tirsdag, er resultatet af fem års arbejde udført af cirka 400 nordiske og internationale forskere, som har gransket tusindvis af forskningsstudier.
  • De danske kostråd blev senest opdateret i 2021. Kostrådene, som havde overskriften »De officielle kostråd – godt for sundhed og klima«, indeholder fokus på at mindske klimabelastningen gennem den mad, man spiser.