Mejeriforskning kigger fremad
Mejeribrugets ForskningsFond er klar med en ny strategi, der skal sikre den danske førerposition inden for mejeriforskning.
”Dansk mejeriforskning og mejeriproduktion er i verdensklasse. Men hvis branchen fortsat skal kunne markere sig i den internationale konkurrence, er vi nødt til konstant at fokusere og tilpasse indsatsen.”
Sådan siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Grith Mortensen, om baggrunden for, at Mejeribrugets ForskningsFond (MFF) netop har udsendt en ny, opdateret strategi for forskningsindsatsen på mejeriområdet.
’Strategi 2022’, som den hedder, falder i tråd med den samlede fødevarebranches forskningsstrategi, der udkom for et års tid siden, og som bl.a. omhandler de udfordringer, fødevareindustrien kommer til at arbejde med i de kommende år.
Understøtter FN’s verdensmål
Nogle af nøgleordene for den fremtidige mejeriforskning er sundhed, fødevaresikkerhed og bæredygtighed, og blandt andet derfor inddrages FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling i strategien.
”I MFF’s bestyrelse mener vi, at mejeribruget bidrager positivt til at imødekomme nogle af FN’s mål – fx ’stop sult’ og ’ansvarligt forbrug og produktion’,” lyder det fra Grith Mortensen, som har været primus motor for udarbejdelsen i tæt samarbejde med MFF’s bestyrelse.
Hun peger i den forbindelse på et af MFF’s fire fokusområder: ’Fødevarehjælp og bedre fødevarer til flere’. ”Vi er overbeviste om, at mejeriprodukter har en unik rolle i forhold til at hjælpe verdens befolkning – især dem, der ikke har så mange penge – til at få bedre fødevarer og dermed bedre sundhedstilstand som det ultimative.”
Til gavn for de danske mejerier
Den nye strategi har overskriften ’Øget konkurrenceevne gennem mejeriforskning’, og ifølge Grith Mortensen er mejeriforskning vigtig for at fastholde en høj konkurrenceevne.
”Vi tror på, at støtte til forskning i sidste ende er væsentlig i kampen om forbrugernes gunst. Der skal viden i produkterne! Derfor er det vigtigt at dokumentere mejeriprodukternes egenskaber og støtte forskning, som på sigt kan fremme udviklingen af nye produkter og produktionsmetoder til gavn for de danske mejerier.”
Mejeriforskningen er inddelt i fire fokusområder: ’fødevaredesign, teknologi & bioteknologi’, ’fødevaresikkerhed & analyser’, ’sundhed & ernæring’ samt ’fødevarehjælp & bedre fødevarer til flere’.
”Der er tale om kerneområder for dansk mejeribrug, som er væsentlig for, at vi kan fastholde en konkurrencemæssig førerposition.”
Strategien er først og fremmest møntet på universitetsforskere, som typisk udfører forskningsprojekterne. ”Derudover henvender den sig til de offentligt bevilligende myndigheder, mejeribranchen og alle relevante samarbejdspartnere, som vi gerne vil fortælle, hvad der er vigtigt for os som erhverv,” slutter Grith Mortensen.
Fakta om Mejeribrugets ForskningsFond
Missionen for Mejeribrugets ForskningsFond er ’At fremme dansk mejeribrugs konkurrenceevne ved at støtte mejerividenskabelig forskning på højt niveau’.
Fonden igangsætter årligt forskningsprojekter for 12-14 mio. kr., og bidrager med op til halvdelen af et projekts finansiering.
Forskningsprojekterne følges tæt af to styregrupper under MFF, der mødes to gange om året. Grupperne består af repræsentanter fra universiteterne og mejerierne.
Læs mere
Hent ’Strategi 2022’ i en dansk og engelsk version.
I forskningssektionen på mejeri.dk kan man læse mere om Mejeribrugets ForskningsFond. Her kan man bl.a. også finde slutrapporterne fra alle tidligere projekter.
Vil du vide mere?
Mejeribrugets ForskningsFond øremærker 2,7 mio. til klimaprojekter
Der kan nu søges om økonomisk støtte til projekter inden for mejeriforskning.
Mejeribrugets ForskningsFond åbner for ansøgninger
Der kan nu søges om økonomisk støtte til forskningsprojekter, der fx vil kunne bidrage til sunde og sikre mejeriprodukter.