21. maj 2024

Generalforsamling 2024 hos privatmejerierne:

Nu kan alle gårde med mælk beregne klima-aftrykket


Det er vigtigt med fællesskab om fødevaresikkerhed, kvalitetsprogrammet til gården og som det nyeste klima. Det fremgik blandt andet ved generalforsamlingen i Foreningen Danmarks Privatmejerier. Efter mødet var der oplæg om Mammen Mejerierne.


I generationer har mejeribranchen stået sammen på tværs af mejerivirksomheder om at værne om fødevaresikkerhed og om at bakke op om forskning- og målrettet uddannelse til sektoren. Også kvalitetsprogram til gården har været et fælles fokus de seneste mange år. 
I 2023 blev der føjet endnu nogle branche-aktiviteter til fællesskabet, nemlig klima.

Og netop klimaarbejdet med klimaregnskaber og klimatjek kom formanden for Foreningen Danmarks Privatmejerier ind på i sin beretning ved generalforsamlingen 16. maj 2024.
”Klimatjek er vigtigt. Mejerierne skal kunne beregne et CO2 bidrag for producerede varer. Og – ikke mindst – kan vi melde ud til omverdenen, at alle mælkeleverende besætninger i Danmark kan beregne mælkens klimabelastning,” sagde formand Jens Beierholm i beretningen.
Udover klimatjek hos landmændene har medlemmerne i Danmarks Privatmejerier, også via Mejeriforeningen, fået udarbejdet et klimaregnskab for det enkelte mejeri.

Opdatering af MAIS og Gården
Jens Beierholm kom også omkring afregningssystemet MAIS i sin beretning. Det kører nu digitalt i et nyt system.
”Alle landmænd er afregnet rigtigt og til aftalt tid. Det er et vigtigt projekt, som er næsten gennemført. Det er vi rigtigt glade for,” sagde han. 
I samme åndedrag nævnte han, at der nu sættes arbejde i gang med at opdatere kvalitetsprogrammet Gården.

Forskning er vigtigt at fastholde
Forskning og mejerifaglige kompetencer var også en del af beretningen. Formanden fortalte, at der i øjeblikket er ca 34 projekter i gang inden for områderne Teknologi, Fødevaresikkerhed og Ernæring.
”Det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at der skal igangsættes projekter på mejeriområdet – og gør, hvad vi kan for at sikre, at det fortsat er attraktivt for universiteterne at forske på mejeriområdet – også for at sikre, at vi fortsat kan rekruttere til bl.a. mejeriingeniøruddannelsen på KU, men også sikre relevante kandidater fra de andre universiteter. Vi har indtil nu formået at holde fast – bl.a. ved at vedholdende engagementet fra erhvervets side – både i forhold til uddannelserne og i forhold til at indgå i tætte samarbejder med universiteterne omkring projekterne. Det er en kæmpe styrke,” fremhævede Beierholm.

Fakta
• Foreningen Danmarks Privatmejerier har i dag 15 aktive medlemmer, hvilket er 1 mindre end året før, på grund af Gundestrups konkurs. Der er også 7 firma medlemmer og 15 passive medlemmer. • De privatejede mejerier indvejede i 2023 444 mio. kg mælk, svarende til 7,8 procent af mælkeindvejningen i Danmark. I 2022 var det 7,7 procent. • Der var valg til fire bestyrelsesposter, og genvalg på alle poster. Bestyrelsen konstituerede sig efterfølgende, så formand fortsat er Jens Beierholm, Nørup Mejeri med Martin Aagaard Pedersen, Nordex Food, som næstformand.

 

”Mejeri har været mit liv altid”

Efter generalforsamlingen i Foreningens Danmarks Privatmejerier 16. maj 2024 fortalte adm. direktør Lars Staunsbæk, Mammen Mejerierne, den spændende historie om mejeriselskabets udvikling gennem årene. Det er både en mejerihistorie og en familiehistorie, som efter indlægget fik mange anerkendende ord fra de tilstedeværende. Som der blev sagt: ”Det aftvinger respekt”.

Med ved generalforsamlingen og det efterfølgende indlæg var også broderen Niels Henning, og Lars’ søn, nuværende medejer af Mammen Mejerierne, Peter. 
”Der er ingen tvivl om, at vi kommer ud af mejeri og har brugt vores liv på det,” sagde Lars Staunsbæk på alle tres vegne.

Lars Staunsbæk (billedet) indledte med at konstatere, at ”næste år er det 50 år siden, jeg kom i lære på Drøsbro Mejeri, men mejeri har altid været i mit liv.”
For familien Staunsbæk begynder tiden som indehavere af et mejeri med købet af Ulstrupbro Mejeri 1. oktober 1953. Det havde – dengang ganske imponerende for et landsbymejeri - 1,2 mio. kilo mælk.
Og derfra går det slag i slag for familien med køb af andre mejerier, sammenlægninger, renovering og nybyggeri. 

Investerer i salgsleddet
I dag har Mammen Mejerierne 225 mio. kg mælk fra 79 leverandører, en omsætning på 1,84 mia. kroner, og 284 medarbejdere. Og sigende for mejeriselskabet, så kom der netop dagen efter generalforsamlingen hos privatmejerierne nyheden om, at Mammen-koncernen har købt Kirkeby Cheese Export. 
Dette seneste opkøb sætter en pointe fra Lars Staunsbæks indlæg i relief:
”Vi har været drevet af at øge lidt hele tiden. Ostens kvalitet er en selvfølge. Dér, hvor vi virkelig har fokus på at investere, er i salg, salg, salg.”
 Lars og Niels Henning købte i 1982 deres far, Peter Staunsbæk, ud af virksomheden. I 2012 besluttede de at bygge nyt mejeri i Mammen. Det indvies dog først fem år efter, for undervejs er der større handler (Onsild og Sædager blandt andre) samt ændrede anvendelser af mejeri-anlæg og bygninger og konsolideringer, der skal falde på plads.

Hjertet med
At familien brænder for mejeribranchen og håndværket og har hjertet med, er ingen i tvivl om. Det fremgik også gennem kommentarerne til Lars Staunsbæk efter indlægget. Og et eksempel er, hvorledes mejeriet trådte til og sikrede Jernved Mejeris videre drift efter mejeriejer Ole Jørn Frederiksens tragiske død i 2023.
Nu drives Jernved i samarbejde med mejerist Morten Kongsbak, som også har en ejerandel.
”Mejeriet er tilbage, og kunderne hænger ved. Det er unge mennesker, der smøger ærmerne op,” sagde Lars Staunsbæk.