05. december 2022

Børns hjerner udvikles med B12

Vitamin B12 er kendt for blandt andet at være vigtigt for børns kognitive udvikling. Nu konstaterer et forskningsprojekt, at der selv blandt danske, vel-ernærede børn uden B12-mangel var en sammenhæng mellem B12-status og deres udvikling.

Der er en positiv sammenhæng mellem børns vitamin B12-status og deres evne til problemløsning og kommunikation. Det er konklusionen i et netop afsluttet forskningsprojekt ved Københavns Universitet, der omfattede 280 raske, vel-ernærede danske børn på tre år.

Vitamin B12 findes kun naturligt i animalske produkter som kød, æg og mejeriprodukter, og det er særdeles vigtigt for såvel voksne som børn – især i den tidlige barndom er vitaminet afgørende for, at hjernen udvikler sig normalt.

I forskningsprojektet ’Mejeriprodukter, B-vitaminer og kognition hos børn’ blev de 280 børn undersøgt for mængden af B12 i kroppen samt deres psykomotoriske udvikling. Den blev målt ved hjælp af et spørgeskema, der testede kommunikation, grovmotorik, finmotorik samt problemløsning og person-sociale færdigheder (de kognitive evner).

Forskerne konkluderede, at ingen af børnene havde vitamin B12-mangel, men samtidig viste resultaterne, at de børn, der havde den laveste vitamin B12-status, scorede lavere i den kognitive udvikling end de andre børn. Med andre ord, så var der en positiv sammenhæng mellem børnenes B12-status og deres evne til problemløsning og kommunikation.

Mælk er en god B12-kilde
I gennemsnit fik de treårige børn 378 g mælk og 13 g ost om dagen. Her viste det sig, at gruppen med lavest B12-status indtog mindre mængder mejeriprodukter end gennemsnittet, og rapporten konkluderer, at indtaget af mejeriprodukter var positivt forbundet med vitamin B12-koncentrationen.

”Disse resultater understreger vigtigheden af en varieret kost med bidrag fra alle fødevaregrupper, og at det kan være temmelig uhensigtsmæssigt at udelade mejeriprodukter,” konkluderer Merete Myrup, ernæringschef/mejeri i Landbrug & Fødevarer.

Tidligere forskning har vist, at mælk og mejeriprodukter, især ost, er gode kilder til vitamin B12, fordi deres indhold af B12 let optages i tyndtarmen, og fordi vi typisk indtager mælkeprodukter flere gange dagligt. Forskningsprojektet viste da også, at statistisk set hang indtaget af mejeriprodukter tydeligt sammen med koncentrationen af B12 hos børnene.

Plantebaseret kost udfordrer B12-status
Det er først og fremmest i udviklingslande, hvor kosten ofte er ensidig og fattig på animalske produkter, at der ses problemer med B12-mangel. Derimod får langt de fleste danskere – såvel børn som voksne – tilstrækkeligt vitamin B12 gennem den daglige kost.  

Alligevel fandt forskerne ved Københavns Universitet med professor i børneernæring Christian Mølgaard i spidsen det relevant at undersøge sammenhængen mellem indtag af vitamin B12 og danske, treårige børns udvikling. Baggrunden var dels, at der ikke er foretaget mange undersøgelser af vitaminets betydning for den motoriske og kognitive udvikling blandt vel-ernærede børn i højindkomstlande som Danmark, dels at plantebaseret kost vinder frem i disse lande.

I slutrapporten for forskningsprojektet lød det blandt andet:

”(…) Med den voksende interesse for bæredygtig kost i de vestlige lande, kan indtaget af en plantebaseret kost i de vestlige lande stige, mens indtaget af animalske produkter modsat formodes at reduceres, hvilket formentlig kan udfordre vitamin B12-status (…)”

Fakta om vitamin B12
Mennesket kan ikke selv danne vitamin B12, og vi skal derfor have det gennem maden. Får man ikke tilstrækkeligt med vitamin B12, vil man efter længere tid, når det oplagrede depot i leveren er brugt op, udvikle blodmangel og i værste fald kan det medføre varige skader på nervesystemet. For små børn er mangel på vitamin B12 ekstra alvorlig, da vitaminet er vigtigt for en normal udvikling af hjernen.

Tidligere forskning har vist, at mælk og mejeriprodukter, især ost, er gode kilder til vitamin B12.

Slutrapporten ’Mejeriprodukter, B-vitaminer og kognition hos børn’ kan rekvireres ved henvendelse til chefkonsulent Grith Mortensen, gmo@lf.dk