14. december 2020

Bliv klog på julemaden og dens historie

23 små film fra Landbrug & Fødevarer kommer hele vejen rundt om danskernes traditionelle julemad med fortællinger om landbrugets historiske betydning, opskrifter og tips til de klassiske juleretter samt masser af bonus-info.

Risengrød, flæskesteg, and, juleost og risalamande … Julen er højtid for traditioner, ikke mindst når det gælder maden. De fleste juleretter har en lang historie bag sig, og fælles for dem er, at de er tæt knyttet til dansk landbrugsproduktion. Det har Landbrug & Fødevarer sat fokus på i 23 små film, der viser, hvordan julen og landbruget fortsat går hånd i hånd.

”Med filmene vil vi vise, at landbrugets produkter altid har haft og stadig har stor betydning i forhold til julemaden. Danskerne elsker god mad lavet af gode råvarer – dem er dansk landbrug med til at levere,” siger praktikant i Landbrug & Fødevarers medieafdeling Simone Højmark Nielsen, som sammen med organisationens brandingafdeling har været med til at producere filmene.

”Mange af juleretterne har en forankring i fortiden. Tag fx risalamande: Fra slutningen af 1800-tallet bliver grøden rørt op med fløde, men den er oprindeligt en videreudvikling af sødgrøden, der blev lavet af bygkorn og sødmælk,” tilføjer Simone Højmark Nielsen.

Historie, opskrifter og ’vidste du at …’

De 23 små film varer alle op til et minut. I tre af filmene fortæller museumsinspektør Bettina Buhl, som er ansvarlig for mad og måltidets kulturhistorie ved Det Grønne Museum, om historien bag danskernes julemad.

”Den danske jul har dybe rødder i forhold til landbrugets arbejdsgang i gamle dage. De produkter, som gården selv havde dyrket, høstet eller fordret på i løbet af et år, og selv havde slagtet eller bearbejdet, var centrale for julemaden dengang og er det altså stadigvæk,” fortæller Bettina Buhl i en af filmene.

Museumsinspektør Bettina Buhl fortæller om julemadens historie.

En del af filmene er i genren ’vidste du at …’ med små fortællinger om madens og juleretternes historie. Fx fortælles der i ’Kender du historien om juleosten’, at ost altid har hørt til på julefrokostbordet, og at fedtprocenten i gamle dage var langt højere end i dag.

I andre af filmene er der opskrifter blandt andet på hvordan man får sprød svær på flæskestegen og ’Sådan laver du en fejlfri risengrød’, og nogle går i den ernæringsmæssige retning og fortæller fx om, hvordan man kan bruge steget flæsk som smagsgiver i salater.

Filmene ligger blandt andet på YouTube-kanalerne fra Landbrug & Fødevarer og ’Vores Mad’, mælken.dk’s Facebookside og frem til jul bliver der hver dag lagt en ny film ud på Åbent Landbrugs Facebookside.