"Bæredygtighed er også sunde fødevarer"
Formanden for Foreningen Danmarks Privatmejerier ridsede et begivenhedsrigt 2022 op, da foreningen forleden afholdt ordinær generalforsamling. Der er stigende fokus på bæredygtighed og klima, men vi skal også huske sundhed og ernæring, pointerede formanden.
Bæredygtighed handler også om sundhed og ernæring, og her spiller mejeri en rolle. Det fastslog formand Jens Beierholm Poulsen ved generalforsamlingen i Foreningen Danmarks Privatmejerier.
”Der tales meget om klima i forhold til vores mad, men vi skal ikke glemme, at den mad, vi spiser, skal være sund også,” sagde han og fortsatte med ord citeret fra et debatindlæg af Mejeriforeningens ernæringschef, Merete Myrup:.
”Klimaaftrykket fra vores forbrug - de varer, vi køber, og den mad, vi spiser - skal vi forholde os til, og der er næppe nogen producenter, der ikke arbejder med den presserende opgave. Men lad os samtidig også opprioritere at tale om sundhed i relation til vores mad og få øget danskernes basisviden om kost og ernæring, så vi ikke i arbejdet med den helt afgørende, fælles klimaindsats, glemmer folkesundheden.”
Netop kombinationen af klima og sundhed har der været arbejdet med i forbindelse med det klimamærke, som Fødevarestyrelsen sammen med en arbejdsgruppe er kommet med anbefalinger til. Her har Mejeriforeningen peget på et behov for netop at kombinere klima med sundhed, fortalte Jens Beierholm Poulsen.
”Men arbejdsgruppen endte med at anbefale et mærke kun med fokus på klima, hvor alle fødevarer rangeres i forhold til hinandens klimaaftryk. En lancering af mærket ventes ikke at finde sted før i 2025.”
Forskning i bæredygtighed, sundhed og klima
Også mejeriforskningen har fokus på sundhed, forklarede formanden, som takkede mejerierne for deres bidrag til mejeriforskning i Danmark.
Mejeribrugets Forsknings Fond fik i 2022 ny strategi kaldet ”Strategi 2026 Et videnbaseret og bæredygtigt MEJERIerhverv”, og her støttes en række forskningsprojekter - som også sigter efter bæredygtighed, klima og sundhed.
”Fem af årets i alt otte prioriterede projekter hører under fokusområdet ’Sundhed & ernæring’, og heraf har flere fokus på menneskets tarm. Projektet ’Yoghurt til maven og hjernen’ ser således på, hvordan tarmens bakterieflora påvirker hjernen. Forskerne undersøger, om fermenterede produkter som yoghurt giver hyppigere afføring og dermed en sund tarm, og samtidig forbedrer de kognitive evner, når der sammenlignes med ikke-fermenteret mælk.”
Et element i det samlede bæredygtighedsarbejde i mejeribruget er også det vedvarende arbejde med fødevaresikkerhed og implementering af ny lovgivning, som for eksempel de nye emballageregler med krav om genanvendelighed, mærkning med materialetype med henblik på sortering og så videre.
”Mejeriforeningens holdning er, at fødevaresikkerhed skal prioriteres højest,” fastslog formanden.
Spot på en international forretning
Efter formandens beretning var der indlæg ved vice president Per Poulsen, Uhrenholt, som fortalte om sin karriere i mejeribranchen og om sin nuværende arbejdsplads, Uhrenholt. Der er tale om en dansk fødevarevirksomhed, hvis absolutte hovedfokus er mejeriprodukter, både til detail og i trading. Virksomheden er stiftet af Frank Uhrenholt og har været igennem en spændende udviklingsrejse, hvor Per Poulsen har været med på en stor del.
Uhrenholt, som i dag har hovedkontor i Middelfart, har således over årene udviklet sig fra at være en mindre ostegrosserer til at være en global virksomhed med kontorer i 20 lande og salg og distribution til 120 lande, særligt med fokus på Europa og Østen. Uhrenholt er stadig familieledet, nu med 2. generation i spidsen.
Mindeord
I forbindelse med generalforsamlingen mindes formand Jens Beierholm Poulsen mejeriejer Ole Jørn Frederiksen, Jernved Mejeri, der mistede livet ved en arbejdsulykke på mejeriet i marts i år. Ole Jørn Frederiksen var også bestyrelsesmedlem i Foreningen Danske Privatmejerier. Medlemmerne ærede herefter Ole Jørn Frederiksens minde ved at afholde 1 minuts stilhed.
Fakta
De privatejede mejerier fremstiller ost, smør og iscreme og har i adskillige år udgjort 7-8 pct. af den danske mejeribranche. Gennem foreningen er de private mejerier i Danmark repræsenteret i Mejeriforeningens bestyrelse, Mejeriudvalget og bestyrelsen for Mejeribrugets ForskningsFond.
Foreningen Danmarks Privatmejerier har 16 aktive medlemmer, 7 firmamedlemmer og 15 passive medlemmer. Dette er uændret siden 2021. Foreningen er repræsenteret i Mejeriforeningens bestyrelse ved formanden Jens Beierholm, Nørup Mejeri.
Bestyrelsen i Foreningen Danmarks Privatmejerier
Ved generalforsamlingen var tre bestyrelsesmedlemmer på valg. Alle blev genvalgt, og bestyrelsen består af følgende personer:
- Formand: Mejeriejer Jens Beierholm Poulsen, Nørup Mejeri (genvalgt)
- Næstformand: Mejeriejer Martin Aagaard Pedersen, Nordex Food A/S
- Mejeriejer Peter Staunsbæk, Mammen Mejerierne A/S (genvalgt)
- Mejeriejer N. H. Lindhardt, Aabybro Mejeri (genvalgt)
- Direktør Joost Oppers, Sømælk Aps
- Vice President Per Poulsen, Uhrenholt
- Mejerichef Gisle Nordlund, Grøndal Mejeri/Uhrenholt