Ø-mærkede oste vinder frem

De danske forbrugere putter stadig flere økologiske mejeriprodukter i indkøbsvognen – især salget af ost og syrnede produkter går frem.

Økologi
Statistik
Ost
Syrnede mejeriprodukter
Mejeriernes indsats for at øge salget af økologiske oste bliver nu belønnet med et øget salg. (Arkivfoto: Niels Åge Skovbo)
Mejeriernes indsats for at øge salget af økologiske oste bliver nu belønnet med et øget salg. (Arkivfoto: Niels Åge Skovbo)

I 2019 købte danskerne økologiske mejeriprodukter for 3,1 mia. kr. – det er 9 pct. mere end året før, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed fortsætter den positive trend: Siden 2012 er salget økologiske mejeriprodukter steget uafbrudt.

Det er især ostekategorien, der er værd at lægge mærke til: Her steg mængden af solgt ost med 14 pct. til godt 4,7 mio. kg.

”Det er virkelig positivt, fordi mejerierne har fokus på at øge salget af økologisk ost. I øvrigt er det første gang, at der er blevet solgt for over 500 mio. kr. ø-mærket ost herhjemme, og det forventes, at salget fortsat vil stige,” siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Ejvind Pedersen.

Han mener, at stigningen først og fremmest skyldes, at der er kommet et større udvalg af økologiske oste.

Syrnede produkter fortsætter optur
Også salget af syrnede produkter fortsætter den opadgående kurve. Fra 2018 til 2019 voksede salget med 17 pct. til knap 28,8 mio. kg.

”Her ser vi, at trenden fortsætter med større og større mængder. Det er først og fremmest økologisk skyr og yoghurt, der trækker salget,” fortæller Ejvind Pedersen.

Salget af økologisk drikkemælk vinder også lidt frem.

Danmarks første, store el-lastbil skal nu levere Arlamælk i København

Den reducerer udledning af CO2 med 67 pct., fjerner partikelforurening og støjer markant mindre. Arlas nyeste mælkebil kører på el og er en del af en række forskellige Arla-initiativer, der skal nedbringe klimaaftrykket fra transport.

Læs mere

Fyrtårnet ragede op over rivalerne

Restauranten Studio brugte Fyrtårnsost fra Thise Mejeri i den ret, der sejrede i ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere

Landmænd og gæster i tæt dialog

400 familier tog på landet og fik en personlig rundvisning på en gård, da der søndag blev holdt Åbent Landbrug i en anderledes udgave.

Læs mere