Smørret stjæler rampelyset på Heartland Festival

Den fede rock på Heartland Festival får en ekstra dosis fedt, når madkritiker Helle Brønnum Carlsen serverer seks smagsprøver på smør fra nogle af Danmarks fremmeste smørmagere lørdag den 1. juni.

Smag
Aktiviteter
Kvalitet
 At smør smager forskelligt, kan man forvisse sig om til en smagning lørdag den 1. juni på Heartland Festival. Billedet er fra en smørsmagning i 2018. Foto: Andreas Omvik/Ost & ko

At smør smager forskelligt, kan man forvisse sig om til en smagning lørdag den 1. juni på Heartland Festival. Billedet er fra en smørsmagning i 2018. Foto: Andreas Omvik/Ost & ko

Sex, drugs, and rock’n’roll er tæt forbundet med festivaler, men at smør også kan spille op til fest, beviser Heartland Festival med en smørsmagning lørdag den 1. juni kl. 16.30.

Vært for arrangementet er madkritiker Helle Brønnum Carlsen. Hun ser det som helt oplagt at sætte smørret i rampelyset på den fynske festival ved Egeskov Slot, der ud over musik har stort fokus på gastronomi og gourmetmad.

”Smør er en del af danskernes DNA. Vi har spist det i over 6.000 år og har været blandt verdens førende producenter af smør i over 100 år med Lurpak som det klassiske eksempel. Ud over et saltet og et usaltet Lurpak-produkt vil smagningen omfatte fire slags smør fra mindre producenter. Dels for at vise, hvor forskelligt smør kan smage, dels for at understrege den glædelige tendens til et fornyet fokus på den danske tradition med at lave gammeldags kærnet smør,” forklarer Helle Brønnum Carlsen.

Sydesalt og biodynamik
Med sig på scenen har hun Jørgen Hoff, der serverer prøver på Heartlands officielle festivalsmør fra Gundestrup Mejeri og Bryghus. Jernved Mejeri er repræsenteret med Gammeldags Smør, mens Aabybro Mejeri leverer kærnet smør med Læsø Sydesalt, og Naturmælk deltager med biodynamisk rullesmør.

”Hver type har sine kendetegn og fortrin. Fx giver Læsø Sydesalt en god mundfølelse og nuanceret kryddersmag, og måske har smør lavet af biodynamisk mælk et særligt udtryk,” siger Helle Brønnum Carlsen og understreger, at en smagning altid vil have et skær af subjektivitet.

Den 55 minutter lange begivenhed, der er arrangeret af Mejeriforeningen, finder sted i Heartlands såkaldte Tasteland. Her giver ostemager Marie Linea Østergaard et indblik i sin filosofi om at lave ost fredag den 31. maj kl. 10.30, mens Klingenberg Ost & Delikatesser har ost fra danske mejerier i centrum på sin stand på festivalen.

Mejerier: Fokus på omstilling og smittefri ansatte

I takt med at landets kantiner og restauranter er lukket ned, har mejerierne haft travlt med at omstille produktionen til et øget salg i detailbutikkerne. Den største udfordring lige nu er dog at skærme de ansatte mod at blive smittet med Corana-virus.

Læs mere

Skal vi droppe mælken for at redde klimaet?

Plantebaseret kost har umiddelbart en lavere klimabelastning end animalske fødevarer som mælk og ost. Betyder det, at der ikke er plads til mejeriprodukter i en klimavenlig kost? Overhovedet ikke. Det handler om at finde den bæredygtige balance mellem de forskellige typer fødevarer.

Læs mere

VM-guld til to danske oste

Danablu 60+ fra Bornholms Andelsmejeri og Pikant 60+ fra Birkum Ost snuppede førstepladserne i to af kategorierne ved verdensmesterskabet i ost i USA. Her blev det også til fire anden- og tre danske tredjepladser.

Læs mere