Smørret stjæler rampelyset på Heartland Festival

Den fede rock på Heartland Festival får en ekstra dosis fedt, når madkritiker Helle Brønnum Carlsen serverer seks smagsprøver på smør fra nogle af Danmarks fremmeste smørmagere lørdag den 1. juni.

Smag
Aktiviteter
Kvalitet
 At smør smager forskelligt, kan man forvisse sig om til en smagning lørdag den 1. juni på Heartland Festival. Billedet er fra en smørsmagning i 2018. Foto: Andreas Omvik/Ost & ko

At smør smager forskelligt, kan man forvisse sig om til en smagning lørdag den 1. juni på Heartland Festival. Billedet er fra en smørsmagning i 2018. Foto: Andreas Omvik/Ost & ko

Sex, drugs, and rock’n’roll er tæt forbundet med festivaler, men at smør også kan spille op til fest, beviser Heartland Festival med en smørsmagning lørdag den 1. juni kl. 16.30.

Vært for arrangementet er madkritiker Helle Brønnum Carlsen. Hun ser det som helt oplagt at sætte smørret i rampelyset på den fynske festival ved Egeskov Slot, der ud over musik har stort fokus på gastronomi og gourmetmad.

”Smør er en del af danskernes DNA. Vi har spist det i over 6.000 år og har været blandt verdens førende producenter af smør i over 100 år med Lurpak som det klassiske eksempel. Ud over et saltet og et usaltet Lurpak-produkt vil smagningen omfatte fire slags smør fra mindre producenter. Dels for at vise, hvor forskelligt smør kan smage, dels for at understrege den glædelige tendens til et fornyet fokus på den danske tradition med at lave gammeldags kærnet smør,” forklarer Helle Brønnum Carlsen.

Sydesalt og biodynamik
Med sig på scenen har hun Jørgen Hoff, der serverer prøver på Heartlands officielle festivalsmør fra Gundestrup Mejeri og Bryghus. Jernved Mejeri er repræsenteret med Gammeldags Smør, mens Aabybro Mejeri leverer kærnet smør med Læsø Sydesalt, og Naturmælk deltager med biodynamisk rullesmør.

”Hver type har sine kendetegn og fortrin. Fx giver Læsø Sydesalt en god mundfølelse og nuanceret kryddersmag, og måske har smør lavet af biodynamisk mælk et særligt udtryk,” siger Helle Brønnum Carlsen og understreger, at en smagning altid vil have et skær af subjektivitet.

Den 55 minutter lange begivenhed, der er arrangeret af Mejeriforeningen, finder sted i Heartlands såkaldte Tasteland. Her giver ostemager Marie Linea Østergaard et indblik i sin filosofi om at lave ost fredag den 31. maj kl. 10.30, mens Klingenberg Ost & Delikatesser har ost fra danske mejerier i centrum på sin stand på festivalen.

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere