09. september 2019

Mejerier diskede op med specialiteter til Food Festival i Aarhus

Food Festival samlede i omkring 30.000 madentusiaster til sanseoplevelser på Tangkrogen i Aarhus, hvor en god håndfuld mejerier bød på smagsprøver og gode historier for både børn og voksne.

I weekenden åbnede Food Festival for ottende gang porten til Nordens største madfestival. På trods af en weekend med til tider ustadigt vejr, besøgte omkring 30.000 mennesker Tangkrogen i Aarhus for at opleve og smage sig igennem danske og udenlandske specialiteter. Food Festivalen var spækket med oplevelser, der kunne tilfredsstille de fleste madglade smagsløg. I området ‘Fra dyr til bord’ var de danske landbrugsdyr i fokus, og her satte mejeribranchen sig tungt på teltpladserne. I knap halvdelen af boderne kunne man møde danske mejerier og stifte bekendtskab med deres produkter.

Ostewalk giver guidet oplevelse

Så mange muligheder for at besøge og opleve nogle af de bedste danske oste, kan tage pusten fra enhver osteentusiast. Derfor havde Mejeriforeningens ost og kulturkampagne, Ost & ko, arrangeret guidet ’ostewalk’ både lørdag og søndag for de interesserede. I spidsen af touren stod Ost & ko’s egen osteformidler, Rasmus Holmgård:

"Den danske ostekultur er i en spændende udvikling, og det er fedt at give de interesserede en helt særlig smags-og historie oplevelse, når vi besøger ostestandene her på Food Festival, " forklarer han.

Osteentusiasme smitter

Knap 30 deltagere zigzaggede sig igennem seks ostestop og 26 forskellige oste på halvanden time. Ved hver stand fortalte en medarbejder fra det gældende mejeri eller brand om produkterne, svarede på opklarende spørgsmål fra gruppen og delte ud af deres ekspertviden. Ostefadene blev sendt rundt, der blev lyttet intenst til historierne og diskuteret smagsnuancer.


Dorthe Hvid (til venstre) var positivt overrasket over de mange blåskimmeloste på ostewalken.

Dorte Hvid, der sammen med sin mand gik med på walken, var meget begejstret for den anderledes introduktion til de mange oste:

"Det er dejligt med nogle entusiaster, der virkelig går op i deres arbejde med liv og sjæl. Det smitter af’’, siger hun. Hun var særligt glad for måden de forskellige blåskimmeloste blev præsenteret på ruten: "Jeg må indrømme, at blåskimmeloste tidligere har skræmt mig lidt væk. Men de nye fortolkninger jeg smagte, har givet mig mod på at sætte tænderne i også den ost.’’

Foodfest i børnehøjde

Food Festivalen havde sørget for underholdning til høj som lav. For de lidt mindre, der måske ikke havde lysten eller viljen til at smage sig igennem 26 oste, var Arla Food Fest et kærkomment afbræk. Her kunne børn og barnlige sjæle sige hej til malkekøer og deres kalve, pynte kager med Emil Obel fra Den store Bagedyst eller lave vafler ud af rester.

 
Børn og voksne kunne frit gå ind og klappe de fem uger gamle kalve, der lå i ly for regnen.

Under en stor teltdug, i ly for regnen, der hen ad middagen stod ned i stænger, kæmpede 10-årige Nellie Mai Koch From, hendes søster og veninde med at ryste fløde til smør. Til tonerne af de bedste ryste- og popsange som 'Shake it off' med Taylor Swift og 'Sydpå' med Bro, kæmpede pigerne med at lave smør til søndagens morgenbrød, godt guidet af Arlas udsendte mejerister, der forklarede de mange børn om kerneprocessen.


Nellie Mail Koch From (i midten), Ida Malou Koch From (tv)og Emily Lundgaard (th) brugte lørdagen til Arla Food Fest, hvor de blandt andet rystede deres eget smør.

"Det var mega sjovt, men også ret hårdt", siger Nellie Mai Koch From, efter at være kommet ud af hårnet og Arla-kittel. Smøret tager hun med hjem som en spiselig souvenir.

 

Thise mejeris Vesterhavsost, der kunne fejre 10-års fødselsdag sidste år, blev taget imod med stor begejstring.

Vil du vide mere?