Den fynske rygeost fejres i dag

Madfestivalen SPIS! Odense markerer ’Rygeostens Dag’ med musik, smagsprøver og workshops i den fynske hovedstad.

Events
Ost
Der er intet smukkere end en god, skærbar rygeost, siger Jørgen Hoff, Gundestrup Mejeri og Bryghus
Der er intet smukkere end en god, skærbar rygeost, siger Jørgen Hoff, Gundestrup Mejeri og Bryghus

I dag er en helt særlig festdag på Fyn. Der fejres officielt Rygeostens Dag på Flakhaven i forbindelse med madfestivalen SPIS! Odense.

Mærkedagen så dagens lys sidste år, efter at rygeosten af flere eksperter blev udråbt som en truet fødevare. Det fik Jørgen Hoff, mejerist og ejer af Gundestrup Mejeri og Bryghus, til at trække i arbejdstøjet:

”Jeg blev ærligt talt træt af at høre, at rygeosten var ved at uddø. Sludder og vrøvl. Interessen er der, vi skal bare øge opmærksomheden. Alle har ret til en ordentlig rygeost, og det skal de få,” forklarer Jørgen Hoff, der ikke kan skjule sin entusiasme for den fynske specialitet.

Efter hans opråb hoppede TV2Fyn med på vognen og gik ind i kampen for den fynske rygeost og er i dag medarrangør af begivenheden.

Traditionen skal føres videre
Rygeosten stammer fra Fyn, hvor man i 1800-tallet på fynske gårde begyndte at ryge den bløde surmælksost. Netop de fynske aner er vigtige for fynboen Jørgen Hoff.

”Rygeosten er noget, vi fynboer kan være stolte af. Der er intet smukkere end en god, skærbar rygeost og den tradition skal holdes ved lige,” siger han.

Ryg din egen ost
I forbindelse med dagens fejring er det muligt at ryge sin egen rygeost sammen med mejerist Jørgen Hoff, der vil være rygeostambassadører, som inspirerer til at bruge rygeosten i madlavningen, smagsprøver på både rygeostis, rygeostchokolade og sågar livemusik om rygeost (se link til Facebook-event nederst på siden).

Netop rygeost i nye forklædninger er et vigtigt element af Rygeostens Dag, som kan få særligt de unges øjne op for, hvad rygeosten kan og dermed sikre ostens overlevelse, mener Jørgen Hoff.

”Rygeosten har utrolig mange facetter. Er den fx lavet på skummetmælk, har den omkring samme fedtprocent som skyr, men er mere proteinholdig,” forklarer Jørgen Hoff og afslutter:

"Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan gøre med den. Vi skal bare mangfoldiggøre rygeosten.”

Mere info:
Program for Rygeostens Dag.

TV2 Fyn-tema om den fynske rygeost

Madfestivalen SPIS! Odense

 

International hæder til to oste fra Bornholms Andelsmejeri

Som en del af Lidls eksklusive WH-serie har Mycella og Danablu fra Bornholm vundet European Private Label Awards 2020 i kategorien ’mejeriprodukter’.

Læs mere

Forældrehåndbog er en gratis ’sællert’

Gennem 13 år har Mejeriforeningen udgivet forældrehåndbogen ’Sund & glad skolestart’, som er blevet et hit i landets grundskoler.

Læs mere

Et glas mælk eller to blomkålshoveder

En ny plakat fra Mejeriforeningen illustrerer, hvor meget man skal spise af andre fødevarer for at få den samme mængde calcium, som der er i et glas mælk.

Læs mere