28. februar 2019

Boom i den europæiske produktion af øko-mælk

Produktionen af økologisk mælk steg i 2018 med op til 32 pct. i de største producentlande i EU – i Danmark var stigningen på 14 pct.

675 mio. kg. Så meget økologisk mælk blev der produceret i Danmark i 2018, og det er ny rekord. Ifølge tal fra Mejeriforeningen steg produktionen med 80 mio. kg, svarende til 14 pct., i forhold til 2017.

”Stigningen skyldes dels, at nogle af Arlas mælkeproducenter har lagt om til økologi, dels en højere mælkeydelse og flere malkekøer hos de eksisterende producenter,” forklarer chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Ejvind Pedersen.

Det er andet år i træk med store stigninger både i forhold til mælkemængde og producenter. Siden 2016 er antallet af økologiske mælkeproducenter steget med 80, og pr. 1. januar 2019 var der 432 producenter i Danmark.

Danmark har fortsat den største andel

Også i andre europæiske lande skete der sidste år store stigninger i den økologiske mælkeproduktion. Den absolut største stigning fandt sted i Frankrig med en vækst på 32 pct. til 869 mio. kg, og i Tyskland blev der indvejet 1,12 mia. kg øko-mælk, hvilket svarer til en stigning på 19 pct. Ejvind Pedersen gør dog opmærksom på, at økologisk mælk fortsat kun udgør 2-3 pct. af den samlede mælkeproduktion i disse to lande, mens den i Danmark udgør 12 pct.

Øget efterspørgsel

I takt med at mælkemængden i Europa vokser, stiger også efterspørgslen efter økologiske mejeriprodukter i både detailhandel og foodservice.

I Danmark overstiger produktionen forbruget, og de danske mejerier er derfor afhængige af at kunne eksportere; det vigtigste marked, Tyskland, aftager ca. halvdelen af den danske eksport af økologiske mejeriprodukter. Men i og med at produktionen af økologisk mælk stiger i flere europæiske lande, har de danske øko-mejerier gennem flere år arbejdet på at eksportere de økologiske produkter ud af EU. Både Arla Foods og Thise Mejeri vil da også være tilstede på Asiens største økologimesse, Biofach China, der afholdes i maj.

På trods af tørken

I løbet af 2019 forventer Ejvind Pedersen, at der kun vil ske en lille stigning i produktionen, fra 675 til omkring 700 mio. kg. Det skyldes, at der i øjeblikket stort set ikke er nogen, der er i gang med at lægge om til økologisk mælkeproduktion, og stigningen vil derfor komme fra højere mælkeydelse og flere malkekøer på gårdene.

Sidste års tørke kan måske også komme til at påvirke produktionen i negativ retning i de kommende måneder.

”Det er nu og frem til april, hvor de økologiske køer kommer på græs, at producenterne kan komme til at mangle foder efter tørken,” siger Ejvind Pedersen og tilføjer: ”Faktisk er det overraskende, at produktionen kunne stige så meget i 2018, hvor mange økologer kom til at mangle græs til køerne i løbet af sommeren.”

Vil du vide mere?