Danskerne er klar til klimaindsats ved middagsbordet

68 pct. af danskerne mener, at det det vigtigt at spise bæredygtigt, viser ny undersøgelse fra Mejeriforeningen. Men mange savner viden om, hvordan man gør.

Bæredygtighed
kost
Organisationer
De fleste danskere vil gerne spise bæredygtigt. Men kun 41 pct. af dem ved, hvordan man sammensætter en bæredygtig kost, viser en ny undersøgelse.
De fleste danskere vil gerne spise bæredygtigt. Men kun 41 pct. af dem ved, hvordan man sammensætter en bæredygtig kost, viser en ny undersøgelse.

PRESSEMEDDELELSE

Mens regerings- og statsledere i denne uge mødes i Polen for at forhandle ny storpolitisk klimaaftale, er danskerne klar til at gøre en forskel for klimaet. Det viser en ny undersøgelse, som Userneeds har foretaget for Mejeriforeningen.

I følge undersøgelsen mener 74 pct. af danskerne, at vi bør ændre den måde, vi forbruger og producerer fødevarer på, hvis vi skal redde vores klode og sikre en bæredygtig fremtid. Og 68 pct. mener, at det er vigtigt at spise bæredygtigt.

”Al menneskelig aktivitet påvirker klimaet, og det gælder også vores fødevareproduktion. Derfor har danskerne helt ret i, at hvis vi skal skabe en bæredygtig udvikling, så er det afgørende, at vi også tager et seriøst blik på både vores forbrug og vores produktion – også i forhold til fødevarer,” siger Jørgen Hald Christensen, der er direktør i Mejeriforeningen.

Danskerne savner viden om bæredygtig mad
Når det handler om, hvad vi som forbrugere selv kan gøre for at leve og forbruge mere klimabevidst, så peger danskerne i undersøgelsen især på, at vi skal genbruge affald (76 pct.), mindske vores madspild (62 pct.) og spise lokalt producerede produkter (46 pct. ). Men selvom vi kan pege på veje til at leve mere bæredygtigt, er det alligevel blot 36 pct. af os, der føler os informerede om bæredygtighed, og blot 41 pct. ved, hvordan man spiser bæredygtigt.

Forsker: spis mindre for klimaets skyld
For at kaste lys over det at spise mere bæredygtigt har Mejeriforeningen i en netop offentliggjort publikation inviteret en række forskere til at give deres bud på, hvad man kan gøre som forbruger. En af dem er forskningsdirektør fra det franske universitet INRA (French Institute for Agricultural Research), Nicole Darmon. Hun argumenterer for en ’holistisk tilgang’ til bæredygtig kost, hvor man husker at inddrage både klimavenlighed, sundhed, økonomi og kultur aspekter.

Hun giver tre råd til, hvordan man som almindelig forbruger spiser vil minimere sin klimapåvirkning:
1) Spis mindre. Vi skal spise ca. 200 kalorier mindre om dagen, end vi gør i dag. Det er her, man kan gøre den største forskel.
2) Spis mindre kød og mere plantebaseret.
3) Hold forbruget af mejeriprodukter, men spis lidt mindre ost og mere yoghurt og mælk.

Mere info:
Fakta om undersøgelse om danskernes forhold til bæredygtighed (PDF)
Magasin om bæredygtighed i mejerisektoren (PDF)

Madfest for de nysgerrige

Sunde og bæredygtige madvaner er på menuen sammen med blandt andet fårekyllinger, tang og kager, når Arla Food Fest afholdes i København og Aarhus.

Læs mere

Mælk får selskab af planter på mejerierne

Arla Foods melder nu klart ud, at selskabet vil producere plantebaserede fødevarer, og både Thise og Naturmælk erklærer sig indstillet på at følge trop.

Læs mere

Masser af ost på sensommerens madfestivaler

Klassisk ostefondue i ny udgave, eksperttips til ostesmagning, gourmetretter med ost og massevis af smagsprøver på oste fra store og små danske mejerier. Der er i den grad ost på menuen, når Ost & ko-kampagnen i den næste måneds tid indtager Copenhagen Cooking, Food Festival i Aarhus og Odense.

Læs mere