Fødevaredesign, teknologi & bioteknologi

Mejeribrugets ForskningsFond investerer i forskning, der fokuserer på optimering og udvikling af mejeriteknologiske processer, herunder nye bæredygtige fremstillingsmetoder og teknologier til produktion af mejeriprodukter og ingredienser. Mejeribrugets ForskningsFond investerer også i forskning, der undersøger hvordan bakterier, gær, skimmelsvampe og enzymer kan bruges til at fremstille differentierede mejeriprodukter og styre kvalitet og holdbarhed samt skabe smagsoplevelser for forbrugere og kunder.

BESPOKE: Langtids-stabile, syrnede mejeriprodukter ved brug af funktionelle, mejeri-baserede ingredienser

Der er stigende global efterspørgsel efter proteinholdige og syrnede mejeriprodukter. Der er også øget fokus på produkter med lang holdbarhe...

Plasminfrit mejeri: Teknologi til fjernelse af plasminaktivitet fra mejeriprodukter

Varmebehandling anvendes i øjeblikket til at styre plasminaktivitet i mælk, hvilket resulterer i betydelig valleproteindenaturering, gelerin...

Super Calcium. Mineraler fra valle til målrettet ernæring

Calcium er essentielt, men mange, især ældre, udnytter kostens calcium dårligt på grund af lav biotilgængelighed og lider af mangelsygdomme ...

Big Cheese Data: Fuldautomatisk on-line 3D NIRS målinger, modellering og styring af kvaliteten i osteproduktionen

I 2015 producerede mejerierne 392.000 tons ost, hvoraf 85 % blev eksporteret. Kvalitetskontrol er derfor af afgørende betydning, og industri...

Dannelse, isolering og funktionel karakterisering af beta-kaseinfragmenter i mælk (BETAFRAG)

Projektet tilvejebringer grundlagskabende viden om dannelse af β-kaseinfragmenter i mælk. Det er interessant, da nedbrydning af kaseinet kan...

Effektiv tørring og rekonstituering af yoghurtpulver

Produktion af komplekse mejeriprodukter som fx yoghurtpulver indebærer en række udfordringer både under produktionen og ved rekonstituering ...

Forbedring af kvalitet og stabilitet af UHT behandlede mejeriprodukter ved enzymatisk design af mælkesukkerprofil

På trods af fremskridt inden for UHT-teknologi (proces, hvor produkter varmes op til meget høj temperatur for at opnå lang holdbarhed), asep...

Forbedret funktionalitet af mejeriprodukter ved anvendelse af nye procesteknologier gennem forståelse af molekylære ændringer ved hydrodynamisk og akustisk kavitation

Anvendelse af kavitationsbaserede teknologier i form af højintensiv ultralyd eller hydrodynamisk kavitation har en række potentielle mulighe...

Øget udbytte af kasein ved low-fat mejeriproduktion

Målet med projektet er at designe, fremstille og optimere et enzym, der kan klippe sukkermolekyler (O-bundne glykaner) af к-kaseinet. Dermed...

REWARD: Bæredygtig anvendelse af procesvand

Mejeriindustrien omsætter store mængder af vand. Genanvendeligheden af dette vand afhænger af mængden af de næringsstoffer, som vandet indeh...

METACHEESE: Fra ostmikrobiom til robuste osteprocesser

Industrial ostefremstilling er afhængigt af et komplekst samfund af mikroorganismer, oste-mikrobiomet, der dels stammer fra de tilsatte star...

MicroLink – Forudsigelse af mikrobiologiske enzymers indflydelse på holdbarhed og kvalitet vha. omics-teknologier

Et af de væsentligste kvalitetsproblemer i UHT-mælk (mælk, der er blevet varmebehandlet ved høj temperatur i kort tid) kan føres tilbage til...

PHLIP: Nye fosfolipidholdige fraktioner i mælk

Fosfolipider udgør kroppens cellevægge og muliggør levende organismers vitale opdeling i intracellulære organeller. Ernæringsmæssigt er der ...

Spørg eksperterne

Grith Mortensen
Grith  Mortensen
Chefkonsulent, Forskning & Fødevarer

3339 4665

4096 4114

Se profil
Kim Tram Sørensen
Kim Tram  Sørensen
Chefkonsulent

3339 4479

2335 6833

Se profil

Mejerier: Fokus på omstilling og smittefri ansatte

I takt med at landets kantiner og restauranter er lukket ned, har mejerierne haft travlt med at omstille produktionen til et øget salg i detailbutikkerne. Den største udfordring lige nu er dog at skærme de ansatte mod at blive smittet med Corana-virus.

Læs mere

Skal vi droppe mælken for at redde klimaet?

Plantebaseret kost har umiddelbart en lavere klimabelastning end animalske fødevarer som mælk og ost. Betyder det, at der ikke er plads til mejeriprodukter i en klimavenlig kost? Overhovedet ikke. Det handler om at finde den bæredygtige balance mellem de forskellige typer fødevarer.

Læs mere

VM-guld til to danske oste

Danablu 60+ fra Bornholms Andelsmejeri og Pikant 60+ fra Birkum Ost snuppede førstepladserne i to af kategorierne ved verdensmesterskabet i ost i USA. Her blev det også til fire anden- og tre danske tredjepladser.

Læs mere