Milk Matters: Mælks betydning i underernæring - er det laktose eller protein?


Laktose og protein er nogle af de mælkebestanddele, der er vigtige for behandlingen af moderat, akut underernæring (MAM), da de påvirker mave-/tarmsundheden. Dog er der fortsat en usikkerhed omkring de optimale sukkertyper og proteiner til brug i de levnedsmidler, der gives som kosttilskud til MAM-ramte børn. Det skyldes manglende viden omkring, hvordan laktose, mælkeprotein og en kombination af disse påvirker væksten, permeabiliteten i tarmene og hvorvidt indholdsstofferne er med til at restituere mave-/tarmsundheden.

Af: Grith Mortensen

Milk Matters-projektet vil forsøge at klargøre virkningen af laktose og mælkeproteiner på behandling af MAM-ramte børn for at bestemme de optimale sukkertyper og proteiner i de kosttilskud, der gives til MAM-børn. I projektet undersøges en gruppe MAM-børn i Malawi, hvor fire kombinationer af ’supplementary foods’ (RUSF) gives til i alt 900 børn. De 900 børn inddeles i 4 grupper, der får følgende kosttilskud: a) RUSF med skummetmælkspulver indeholdende laktose og mælkeprotein b) RUSF med mælkeproteinkoncentrat og saccharose og et kornprodukt, c) RUSF med sojaprotein og vallepermeat d) RUSF med soja og saccharose.

I projektets løbetid vil børnene hver anden uge få målt armomkredsen (MUAC) samt blive vejet for løbende at kunne sammenligne, hvor lang tid der går inden, at børnene ikke længere er underernærede. Afslutningsvis vil mikrobiomet samt metabolomet i afføringen blive analyseret for at bestemme, hvordan de fire kosttilskud påvirker mikrobiomets sammensætning.

Denne undersøgelse vil ikke kun bestemme, hvilken formulering af sukker og proteiner, der giver den mest effektive behandling af MAM, men også hvilken formulering der bedst genopretter tarmens funktion.

Projekt: Maj 2019 - April 2023

Budget: 4.251.193 DKK Heraf 2.000.000 fra MFF

Finansiering: Mejeribrugets ForksningsFond, Arla Foods/AFI, Washington University

Projektleder: Mark Manary

Institution: Project Peanut Butter

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet udgivet i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2021 nr. 5

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Forskning & Fødevarer, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk