Produktion af økologisk mælk af høj kvalitet under fremtidige krav til anvendelse af økologisk produceret foder og naturlige vitaminer
Formålet med projektet er at belyse den mælkekvalitetsmæssige effekt af indførelsen af strengere fodringsmæssige regler for økologisk mælkeproduktion.
Af: Grith Mortensen
Disse stiller krav om 100 % økologisk fodring og anvendelse af naturlige vitaminer og antioxidanter. I forhold til de tidligere regler på området må dette forventes at få indflydelse på den antioxidative kapacitet af mælk fra køer, som producerer mælk under økologiske forhold.
Endvidere er projektets formål at undersøge, hvordan koens selenforsyning og dannelse af endogene antioxidanter (urinsyre og glutathion peroxidase) kan forøges på økologisk vis for at producere oxidativt stabile mælk og mejeriprodukter.
Projekt: 1. juli 2002 - 31. december 2007
Budget: 3.800.400 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: Forskningscenter for Økologisk Jordbrug
Projektleder: Jacob Holm Nielsen
Institution: Aarhus Universitet, Det jordbrugsvidenskabelige Fakultet - Institut for Råvarekvalitet
Deltagere: Leif Skibsted, Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab
Publikationer og præsentationer
The difference in transfer of all-rac-a-tocopherol stereo-isomers to milk from cows and the effect on its oxidative stability. Slots, T., Skibsted, L.H. and Nielsen, J.H. (2007). International Dairy Journal 17 (7):pp. 737-745.
Antioxidanternes virkningsmekanisme - Fokus på lipidoxidation i mælk og mejeriprodukter. Mælkeritidende 5 (2004) 106-111.
Læs mere om projektets resultater i slutrapporten
Slutrapport nr.