Proteiner i fedtkuglemembranen II
I projektet er der fokuseret på seks af mælkens fedtkuglemembranproteiner. De seks er lactadherin, MUC1, PAS3 og CD36 samt xanthinoxidoreduktase og adipophilin.
Af: Grith Mortensen
For alle seks proteiner er der etableret oprensningsmetoder og deres komplette aminosyresekvens er bestemt på nær for PAS3. I en vis udstrækning er der bestemt glykosyleringer og disulfidbromønster for de seks proteiner.
Projektet har dermed øget kendskabet til fedtkuglemembranens opbygning og givet ny viden om udvalgte mælkeproteiner, som vil kunne benyttes i den videre produktudvikling.
Afslutningsvis er endvidere beskrevet mulige biologiske funktioner af proteinerne.
Projekt: 1996-1999
Budget: 6.363.000 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 2
Afslutningsrapport: Maj 2000
Projektleder: Torben Ellebæk Petersen
Institution: Aarhus Universitet, Laboratorium for Proteinkemi
Publikationer og præsentationer
Eur. J. Biochem. (1998) 257, 488-494.
Journal Dairy Sci. (1999) 82, 2543-2549.
Journal Dairy Sci. (2000) 83, 499-506.
Biochemistry (2000) 39, 6200-6206.
Journal Dairy Sci. (2001) 84, 2591-2598.