Har mælkefedt en forebyggende effekt på diabetes type II og andre velfærdssygdomme?
Projektets formål var at belyse den ernæringsmæssige betydning af isomerer af cis, transkonjugeret linolsyre (CLA) fra mælkefedt på risikomarkører for diabetes type II.
Af: Grith Mortensen
Dette projekt undersøgte, hvorvidt to isomerer af konjugeret linolsyre (CLA) kunne reducere risikoen for at udvikle diabetes type 2, hjertekarsygdom, knogleskørhed og fedme. CLA er vist at have en gunstig effekt på disse sygdomme i dyr. Der findes flere CLA-isomerer, hvoraf to er mest undersøgt, nemlig c9,t11-CLA og t10,c12-CLA. C9,t11-CLA findes naturligt i mælk og kød fra drøvtyggere, og indholdet heri kan reguleres via foderet. t10,c12-CLA findes hovedsagligt i industrielt fremstillede CLA-produkter. Projektet bestod af tre dele, der til sammen belyste ovennævnte problemstilling fra flere supplerende vinkler. På Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, udførtes et human interventionsstudie, hvor 75 kvinder dagligt indtog c9,t11- CLA, benævnt “mælke-CLA ”, en blanding af c9,t11-CLA og t10,c12-CLA eller olivenolie (kontrol). Resultaterne viste, at CLA-blandingen havde en ugunstig effekt på flere risikoparametre for hjertekarsygdom (C-reaktivt protein, plasminogen, plasminogen aktivator inhibitor, oxidativt stress) sammenlignet med den naturligt forekommende c9,t11-CLA-isomer og olivenolie. Der var ingen indikation af en ugunstig effekt af c9,t11-CLA på risikomarkører for diabetes. Blandingsproduktet reducerede den totale fedtmasse i kroppen samt i benene. Begge CLAsupplementer øgede in vivo markøren for oxidativt stress, dog var forøgelsen efter mælke-CLA moderat.
Projekt: 1. oktober 2002 - 31. december 2006
Budget: 7.370.988 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: Innovationsloven
Afslutningsrapport: Marts 2007
Projektleder: Tine Tholstrup
Institution: KVL, Institut for Human Ernæring
Deltagere: Adjunkt Ellen Marie Straatrup, BioCentrum-DTU og Lektor Susanne Mandrup, Syddansk Universitet
Publikationer og præsentationer
Brown, J.M.; Boysen, M.S.; Jensen, S.S.; Morrison, R.F.; Storkson, J.; Currie, R.L.; Pariza, M.; Mandrup, S. & McIntosh, M.K. (2003) Trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid decreases glucose and fatty acid uptake and oxidation and inhibits PPARgammadependent gene expression in human preadipocytes. J. Lipid Res. 44: 1287-1300.
Brown, J.M.; Boysen, M.S.; Chung, S.; Fabiyi, O.; Morrison, R.F.; Mandrup, S.; & McIntosh, M.K. (2004) Conjugated linoleic acid (CLA) induces human adipocyte delipidation: autocrine/paracrine regulation of MEK/ERK signalling by adipocytokines, J. Biol. Chem. 279: 26735-47.
Tholstrup, T.; Straarup, E. M.; Lund, P. & Mandrup, S. (2007) Kan komponenter i mælkefedt forebygge velfærdssygdomme? Mælkeritidende 17; 376-379.
Chung, S.; LaPoint, K.; Martinez, K.; Kennedy, A.; Boysen Sandberg, M. & McIntosh, M.K. (2006) Preadipocytes Mediate Lipopolysaccharide-Induced Inflammation and Insulin Resistance in Primary Cultures of Newly Differentiated Human Adipocytes. Endocrinology 147: 5340-5351.
Chung, S.; Brown, J.M.; Boysen Sandberg, M.; & McIntosh, M.K. (2006) Trans-10,cis-12 CLA increases adipocyte lipolysis and alters lipid droplet-associated proteins: role of mTOR and ERK signalling. J. Lipid Res. 46: 885 - 895.
Tholstrup, T.; Straarup, E. M. & Mandrup, S. (2003) Har komponenter i mælkefedt en forebyggende rolle på velfærdssygdomme? Mælkeritidende 24, 598-601.
Jon Jehrbo Petersen. Ceramid akkumulering i muskler hos overvægtige, diabetiske rotter – effekt af CLA 30/6 2004. M.Sc.-afhandling, Biokemi og Ernæring, BioCentrum-DTU.
Maria Boysen Sandberg. Regulation of gene expression by CLA and glucose – implications in type 2 diabetes. Ph.d.-afhandling, Syddansk Universitet, 2006.
Eva Tylková. Lipidomics. Analyses of phospholipid molecular species by MS in art spleens. Master project, Institute of Chemical Technology, Prag, Tjekkiet (ERASMUS-studerende på DTU Biocentrum i perioden januar til juni 2004).
Læs mere om projektets resultater i slutrapporten
Grith Mortensen
Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby