Lysinitieret oxidation i lavfedt-oste - Betydning af aminosyre- og proteinoxidation

Projektet kortlægger fysisk-kemiske faktorer bag lysinitieret proteinoxidation i lavfedtholdige ostetyper.

Af: Grith Mortensen 

Projektet kortlægger fysisk-kemiske faktorer bag lysinitieret proteinoxidation i lavfedtholdige ostetyper, der er udbredt i transparente emballager i detailhandlen. Der udvikles nye metoder, der baseret på naturlige antioxidanter kan minimere oxidative ødelæggelse af produktkvalitet og -sikkerhed.

I det strategiske projekt deltager Arla Foods og Institut for Fødevarer, Københavns Universitet.

Projekt: 31. marts 2006 - 31. august 2009

Budget: 5.713.948 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: Innovationsloven

Projektleder: John Sørensen (efterfølgende Jacob Holm Nielsen)

Institution: Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet - Institut for Råvarekvalitet

Deltagere: Professor Leif H. Skibsted - Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab

 

 

Publikationer og præsentationer

Protein oxidation in low fat cheeses, Dalsgaard Tk. K., Nielsen J.H., Sørense J., Poster, The 1st Arla Foods research seminar, 6 dec. 2007, Århus

Photooxidation of tryptophan and histidine, Huvaere K., Skibsted L.H., Poster, The 1st Arla Foods research seminar, 6. dec. 2007, Århus

Lys-initieret oxidation i lavfedtoste, Dalsgaard T.K., Sørensen J., Skibsted L., Kuvaere K., Nielsen J.H., Mælkeritidende 2008, nr. 15, s. 346-347.

Light-induced oxidation of histidine & tryptophan. Reactivity of aromatic N-Heterocycles towards tripletexcited flavins., Huvaere K., Skibsted L.H., Indsendt til publicerering i J.Am.Chem.Soc.

Protein oxidation in low fat cheeses, Dalsgaard TK, Nielsen JH, Sørensen J, Poster til IDF symposium on cheese ripening, marts 2008 i Bern, Schweiz

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2010-105

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk