Fælles løsninger på en fælles opgave

Landbrug & Fødevarer har leveret en klimaplan frem mod 2030. Jeg er overbevist om, vi kan nå målene, fordi vi har så mange gode indsatser, både i forskningen, på gårdene og i virksomhederne, og har en fælles vilje om at nå resultater, skriver formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, blandt andet i denne kommentar til udspillet fra Landbrug & Fødevarer, som hedder ”Dyrk mulighederne - Landbrugs- og fødevareerhvervets klimaplan frem mod 2030”.

"Klimaarbejde er ”mange bække små” men samtidig må vi ikke miste fokus på helhederne - for netop i biologien er der brug for en helhedsbetragtning for samspillet mellem dyr og planter.

Alle bør hæfte sig ved, at det er et samlet erhverv, der står bag planen, som viser vej til de reduktioner, der er nødvendige for den grønne omstilling af landbrugs- og fødevareerhvervet. Det er en fælles opgave på tværs af brancher, og alle dele af erhvervet må gøre, hvad vi kan. Vi har brug for hinanden, og vi har brug for netop at dyrke de fælles løsninger på klimaopgaven.

Jeg er overbevist om, vi kan nå målene, fordi vi har så mange gode indsatser, både i forskningen, på gårdene og i virksomhederne, og har en fælles vilje om at nå resultater.

Helheder er en forudsætning for at lykkes
Planen ser på hele erhvervet i sammenhæng. Netop den tilgang, mener jeg, er afgørende for, om vi lykkes med at nå vores klimamål, uden at det koster det danske samfund arbejdspladser, konkurrenceevne og eksportindtægter og sikkerhed for lokal forsyning af fødevarer og energi.
Planen anviser med ca 30 teknologier og løsninger reduktion af udledningen af drivhusgasser på 6,7 til 9,3 mio. tons CO2e frem mod 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. Dermed kan vi opnå det bindende reduktionsmål i landbrugsaftalen på mellem 55-65 pct.

Løsningerne
Planen har et stærkt fagligt fundament og skaber overblik over de løsninger, der er i spil og dem, som ligger lige om hjørnet. Den anviser teknologier og udvikling, som kan bringe os frem mod de mål, landbrugserhvervet og virksomhederne har sat - og også de politiske mål. Men det kræver de rette investeringer i teknologi, forskning og innovation og samarbejde og samtænkning - også på tværs af sektorer. For eksempel spiller landbruget en væsentlig rolle for Danmarks grønne energiforsyning.

Aftrykket
Langt den overvejende del af den danske fødevareproduktions klimaaftryk ligger i landbruget - og netop på gården hænger tingene sammen: marken, dyrene og gødningen til energiformål og til gødning. For mejeribranchen er det kvægbruget, som producerer den rå mælk og også leverer kalvekød, oksekød, gødning til bioenergi og bidrager ved afgræsning til biodiversitet. Det skal vi passe på, men også udvikle. De danske mejerier har hver især klimaindsatser på mejerierne og arbejder på hver deres måde sammen med landmændene om konkrete tiltag på gårdene. Alt sammen for at fastholde den nødvendige udvikling.

Kvægbruget har et markant klimaaftryk, på grund af metan-dannelsen, når koen fordøjer. Mælkeproduktionen i Danmark er gennem årene steget markant, selvom der er væsentligt færre køer. I kombination med de mange klimaindsatser på gårdene betyder det, at klimaaftrykket pr kilo mælk i dag er lavere end for 10 år siden. Forude ligger desuden nye fodertilskud (Bovaer, tang mm), som kan reducere metanen, nye måder at håndtere gødning, dyrkningsophør på lavbundsjorde og andre tiltag, som rapporten viser kan accelerere udviklingen. Det er utroligt positivt, men det understreger også, hvor vigtigt det er at holde fast og yde hver vores.

Det danske fundament
Vores klima og landskab er perfekt til græs og dermed til køer, sådan er det ikke nødvendigvis i lande med bjerge, meget varme, megen kulde eller tørke. I den danske undergrund har vi de primære danske råstoffer: Sten, grus, sand, ler og kalk. Men ovenover jorden - med udgangspunkt i græsset har vi et andet fantastisk råstof: Mælk.

Danske landmænd er dygtige til at producere mælk, og danske mejerier evner at forfine den rå mælk til alverdens produkter. Derfor har vi i Danmark et ansvar for at producere mælk og udvikle den måde, vi gør det på, så vi bevarer kvaliteten, men producerer med så lavt et klimaaftryk som muligt. Så kan vi dele vores viden og indsatser med resten af verden, og dermed eksportere både mejeriprodukter og metoder. Dén internationale styrkeposition må ikke smides overbord.

Mælk bidrager blandt andet med calcium, protein og vitamin-B12 og B2. Mejeriprodukter kan gøre noget for smag, konsistens og tilføre umami til maden, og derfor er mejeriprodukter en rigtig god hjælper, når vi i den vestlige verden skal spise mere grønt og flere bælgfrugter."

 

Landbrugs og fødevareerhvervets plan kan findes på Landbrug & Fødevarers hjemmeside ved at klikke her.