24. november 2022
Af: Steen Nørgaard Madsen, formand for Mejeriforeningen

Klimahandling er i gang – sæt ikke det gode arbejde i stå

Debatindlæg bragt i Avisen Danmark den 24. nov. 2022

Mange taler om drivhusgasser fra landbrugets biologiske processer lige nu. Det er meget generelt sagt CO2, lattergas og metan fra dyr, planter, marker og gødning, der er tale om.

I Danmark har vi de seneste årtier reduceret klimaaftrykket fra de biologiske processer, fordi vi har forsket os frem til ny viden om for eksempel fodring og dyrkningsmetoder, som landmændene derefter har indarbejdet i deres dagligdag.

Nogle tiltag er meget enkle, andre er komplekse. Nogle kræver store investeringer, mens andre er mindre dyre og let kan tages ned fra hylden. Uanset hvad, så må ingen være i tvivl om, at vi i mejeribruget har en fast ambition om at gøre en forskel for klimaet, samtidig med at vi producerer mælk. Vi har bevist og beviser hver dag, at det, der rykker noget, er konkrete indsatser på mejerier og gårde, fordi det er løsninger, der er baseret på fakta, forskning og faglighed. Det er forandring skabt af konkret handling fra erhvervet selv. En høj CO2-afgift på landbrugets biologiske processer vil ramme vores erhverv meget hårdt uden at flytte noget for den globale klimaudfordring.

Et biologisk klima-aftryk er ikke at sidestille med et fossilt klima-aftryk. Vi sætter vindmøller op på vores marker, leverer gylle til bioenergi og sætter solceller på taget, men vindmøllerne, biogasanlægget og solcellerne kan ikke producere næringsrig mælk, ost og yoghurt - det kræver nu en gang en ko. Vindmøllerne kan heller ikke dyrke græs, korn og kartofler, som kræver lys, vand, næring og jord – med andre ord: kræver biologiske processer.

Biologi er naturens konstruktion, som vi kan ændre på gennem avl og planteforædling, og når vi forstår biologien, så kan vi tænke biologien ind i de måder, vi fodrer dyrene, dyrker markerne med mere – men det kræver altså forskning, avl og ændret landbrugspraksis. Det er vi enestående til i Danmark, og derfor skal vi ikke lukke mælkeproduktion her, og dermed sætte den gode udvikling i stå.

De nuværende partier i Folketinget, på nær et, indgik for kun 13 måneder siden en aftale om landbrugets fremtid inklusive landbrugets klima-bidrag. Aftalen blev indgået efter omfattende forhandlinger, hvor politikerne havde masser af møder med eksperter – netop i erkendelse af, at de biologiske processer handler om faglighed. Hav nu respekt for det arbejde, der allerede er sat i gang, og de vilkår, der er aftalt – netop fordi det handler om biologiske processer.

Det er også det, professorer er inde på i denne artikel fra Altinget: Der kan gå op til fem år før politikerne kan lægge en ordentlig CO2-afgift på landbruget

Lad os holde fokus på bolden: Biologiske processer skal ændres gennem forskning og handling fra dygtige motiverede landmænd, der tror på fremtiden. Og vi er altså i gang! Vi vil det, og vi handler. Og hvis der er nogen, der kan, så er det os i Danmark i et tæt samarbejde mellem forskere, virksomheder og landmænd.