De nye kostråd for en sund og klimavenlig kost

Hver danskers madforbrug belaster klimaet med 3 tons CO2 om året. Et led i planen for at mindske klimabelastningen er at få danskerne til at vælge fødevarer med lavere klimaaftryk. Fødevarestyrelsen har derfor i 2021 opdateret De officielle Kostråd, så de bliver en rettesnor for at spise sundt med en klimavenlig balance1.

Desuden supplerer Fødevarestyrelsen rådene med ekstra tips om at a) begrænse madspild og b) gå efter Nøglehulsmærket, når man køber ind2.

Mejeriprodukter spiller en væsentlig rolle i at opnå en sund og klimavenlig kost, da mælk, syrnede mælkeprodukter og ost indeholder vigtige næringsstoffer. Klima kostrådene anbefaler 250 ml mælk til både børn og voksne og en differentieret mængde ost afhængig af alder3.

De syv kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand
26891 EMF Onlinegrafikker (1)
26891 EMF Onlinegrafikker2