På gården
Gårdene er første led i mejerisektorens fødevareproduktion, og det er også her, vi finder det største bidrag til mejeriprodukternes samlede klimaaftryk – og derfor et af de vigtigste områder at sætte ind.
Her på siden kan du læse mere om udviklingen på de danske gårde og blive klogere på, hvilke løsninger den nærmeste fremtid bringer.
NED MED EMISSIONERNE
I samarbejde med universiteter og virksomheder arbejder SEGES med at udvikle virkemidler, som kan bidrage til at reducere bedriftens klimabelastning og mælkens klimaaftryk.
"AT VIDE, AT VI PASSER PÅ NOGET VIGTIGT, HAR STOR VÆRDI FOR OS"
På Østergaard i Thisted skaber Jørga og Ebbe Hvelplund plads til natur og et varieret dyre- og planteliv i deres økologiske mælkeproduktion.
ET SKRIDT PÅ VEJEN
På gården Kroghsminde i Ølgod har Lisbeth og Jens Krogh investeret i et biogasanlæg. Det har bidraget til, at energi - forsyningen af Kroghsminde i dag er vedvarende og udleder færre drivhusgasser. Læs mere om projektet her.
GOD FARM MANAGEMENT MINDSKER KLIMABELASTNINGEN
Jo mere mælk koen giver, jo mindre er klimabelastningen per kilo mælk. Derfor er der god mening i at se nærmere på, hvordan får man ydelsen op og klimaaftrykket ned.
KLIMATJEK MINDSKER GÅRDENS CO2-AFTRYK
Stadig flere mejerier beregner gårdenes klimaaftryk. I 2020 valgte Arla at tage et stort spring og introducere ’Klimatjek’ til alle andelshavere. Klimatjekket giver andelshaverne viden om gårdens udledning af klimagasser og viser hvilke knapper, der skal skrues på for at udlede mindre.
NATURTJEK STYRKER BIODIVERSITETEN OMKRING GÅRDEN
En mosaik af marker, skove og summende bier hører med til vores billede af en rig dansk natur, og det skal også være en del af en bæredygtig mejeriproduktion. Derfor har man i SEGES udviklet værktøjer til de danske landmænd med målet om at sikre natur og øge biodiversiteten.
FOKUS PÅ BIODIVERSITETEN
Landmanden har en vigtig rolle som naturforvalter. Her er seks indikatorer, som naturforvalteren kan bruge til at holde øje med biodiversiteten.